Pentru un coş de cumpărături format din doar 7 produse putem plăti acum şi cu 15 lei mai mult faţă de începutul anului.
Cel mai mult par să se fi scumpit legumele. Reprezentanţii industriei alimentare admit că majoreaza preţurile de la o săptămână la alta. Antreprenorii nu se tem de lipsa stocurilor, ci de creşterea preţurilor.
Populaţia, în special cei cu pensii şi salarii modeste, este îngenunchiată de aceste scumpiri.
Legumele şi fructele s-au scumpit cel mai mult în ultima perioadă, ne arată experimentul Antena 3.
De la începutul anului şi până acum cel mai mult s-a scumpit ardeii, cu 6 lei pe kilogram, pentru roşii plătim cu 3 lei mai mult pe kilogram iar în 2 luni şi jumătate bananele s-au scumpit cu 2 lei pe kilogram.
În aceeaşi perioada uleiul s-a scumpit cu 11%, iar făina cu 25% la raft. Practic, fiecare produs s-a scumpit cu câte un leu, în perioada analizată.
Preţurile alimentelor sunt în creştere la nivel european din cauza scumpirilor din sectorul energetic, a războiului din Ucraina, dar şi a crizei de pe piaţa îngrăşămintelor.
Cererea este mai mare ca de obicei, ceea ce pune presiune pe preţuri.