În ultimul an, uleiul de măsline s-a scumpit cu 13% în magazinele din România, asta potrivit statisticilor europene. În realitate, creșterile sunt mult mai mari.
Acum, în supermarketuri o sticlă de ulei costă între 50 și 80 de lei, iar în magazinele de specialitate, prețurile sunt și mari ridicate. O sticlă de jumătate de litru costă şi 100 de lei.
"Foarte mult au crescut prețurile. Noi am încercat să amortizăm această creștere, reducând adaosul. Cam de 4-5 ori au crescut prețurile la producător față de anul trecut", a spus Raluca Manolis, proprietar magazin specific grecesc.
Scumpirile vin în urma producției extrem de scăzute cauzate de secetă. Toamna trecută, Grecia a produs 175.000 de tone de ulei de măsline, fiind cea mai scăzută cantitate din ultimii 6 ani. Acest lucru a dus la creșteri de preț de 67% față de anul trecut.
"Unii producători s-au plâns de pierderi de 90%, însă unii au avut noroc pentru că au avut irigații pe măslini și atunci nu au avut pierderi atât de mari", a precizat Dan Drăgan, reprezentant Forum Grecia.
Și Spania, cel mai mare mare producător de ulei de măsline din lume, s-a confruntat cu aceeași problemă. Producția mică a adus prețuri și cu 64% mai mari față de anul trecut. A ajuns să fie atât de scump, încât magazinele au raportat o intensificare a furturilor. Un lanț de supermarketuri din Peninsula Iberică a făcut un studiu cu cele mai furate alimente iar după băuturile spirtoase, se află uleiul de măsline.