Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Prețul uleiului de măsline a explodat. Suma pe care ajungem să o plătim pentru o sticlă

Prețul uleiului de măsline a explodat. Suma pe care ajungem să o plătim pentru o sticlă

Preţul uleiului de măsline s-a dublat în ultimul an. Scumpirile nu s-au înregistrat doar în ţara noastră ci şi în statele producătoare precum Spania, Italia sau Grecia. Cantitatea de ulei de măsline livrată pe pieţele de aici a scăzut. Furnizorii au fost anunţaţi că majorările de preţ vor continua.

de Redacția Antena 3 CNN    |    17 Mai 2024   •   20:22

În ultimul an, uleiul de măsline s-a scumpit cu 13% în magazinele din România, asta potrivit statisticilor europene. În realitate, creșterile sunt mult mai mari.

Acum, în supermarketuri o sticlă de ulei costă între 50 și 80 de lei, iar în magazinele de specialitate, prețurile sunt și mari ridicate. O sticlă de jumătate de litru costă şi 100 de lei.

"Foarte mult au crescut prețurile. Noi am încercat să amortizăm această creștere, reducând adaosul. Cam de 4-5 ori au crescut prețurile la producător față de anul trecut", a spus Raluca Manolis, proprietar magazin specific grecesc.

Scumpirile vin în urma producției extrem de scăzute cauzate de secetă. Toamna trecută, Grecia a produs 175.000 de tone de ulei de măsline, fiind cea mai scăzută cantitate din ultimii 6 ani. Acest lucru a dus la creșteri de preț de 67% față de anul trecut.

"Unii producători s-au plâns de pierderi de 90%, însă unii au avut noroc pentru că au avut irigații pe măslini și atunci nu au avut pierderi atât de mari", a precizat Dan Drăgan, reprezentant Forum Grecia.

Și Spania, cel mai mare mare producător de ulei de măsline din lume, s-a confruntat cu aceeași problemă. Producția mică a adus prețuri și cu 64% mai mari față de anul trecut. A ajuns să fie atât de scump, încât magazinele au raportat o intensificare a furturilor. Un lanț de supermarketuri din Peninsula Iberică a făcut un studiu cu cele mai furate alimente iar după băuturile spirtoase, se află uleiul de măsline.

×
Subiecte în articol: ulei măsline
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close