Dacă anul trecut preţurile ambalajelor erau stabile, acum acestea au crescut cu peste 30%. Producătorii, dar şi proprietarii de localuri spun că această creştere bruscă i-a afectat atât ei, cât şi pe consumatori.
Un prânz la o cantină costă circa 30 de lei. Din aceşti bani, aproape 4 lei sunt pentru ambalaje, adică 11%. Dintr-un alt prânz de 23 lei, 3 lei costă ambalajele, ceea ce reprezintă şi mai mult, aproape 13%. Unii oameni consideră această sumă exagerată, alţii au găsit soluţii.
"Destul de mult, dacă stăm să ne gândim că zilnic le folosim."
"E mult, dacă cheltuim zilnic suma asta pentru mâncarea de la prânz."
"De obicei, îmi ţin la birou nişte furculiţe.", spun clienții.
Proprietarii de localuri susţin că în afară de preţurile foarte mari, a crescut şi termenul de livrare al produselor.
"Faţă de anul trecut, creşterea este între 35 şi 42 la sută. Acum un an de zile aveam termen de livrare 2 zile, acum ajunge şi la 2 săptămâni.", spune Cristian Casian, proprietar de cafenea.
Pentru a nu cheltui chiar şi zeci de lei pe săptămână doar pe ambalaje, le putem refolosi.
"Pe de-o parte, avem satisfacţia că împreună contribuim la reducerea poluării. Pe de altă parte, facem o economie. Folosim o sacoşă mai ieftină, la fel de rezistentă. Îndemn pe toată lumea să le refolosească.", este recomandarea lui Tiberiu Stoian, Director General la o fabrică de ambalaje.
Alte soluţii pentru a evita cheltuielile pentru ambalaje ar fi să venim la serviciu cu tacâmurile şi caserolele de acasă, să folosim termosul sau paharele reutilizabile.