Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Președintele Ordinului Ziariștilor din Italia, după scandalul Șoșoacă - Goracci: ”Este un pericol pentru țările și democrațiile noastre”

Președintele Ordinului Ziariștilor din Italia, după scandalul Șoșoacă - Goracci: ”Este un pericol pentru țările și democrațiile noastre”

Poliţiştii care au intervenit în scandalul Dianei Şoşoacă cu jurnalista italiană Lucia Goracci sunt criticaţi la nivel internaţional pentru modul în care au gestionat situaţia. În exclusivitate pentru Antena 3, preşedintele Ordinului Ziariştilor din Italia a cerut măsuri urgente.

New Project - 2021-12-15T184454.893
de Redacția Antena 3 CNN    |    15 Dec 2021   •   18:45

În schimb, de la pupitrul din plen, Diana Şoşoacă a aruncat din nou cu acuzaţii.

Comportamentul senatoarei a fost determinat probabil de faptul că şi-a dat seama că nu ar fi trebuit să se aştepte că va putea să îşi ţină, fără oprelişti, discursul.

În Senat, Diana Şoşoacă a făcut acuzaţii grave la adresa jurnaliştilor italieni. L-a luat la ţintă inclusiv pe prim-ministrul Nicolae Ciucă.

”Prim-ministrul României trebuie să își dea demisia de urgență, să pună mâna pe carte și să învețe că dreptul de proprietate este inviolabil, că a fi jurnalist nu îți permite să intri pe proprietatea unui om și să-i încalci dreptul la viață privată, dispozițiile GDPR, să ataci oamenii în propria lor casă și să filmezi fără acord. Să minți și să denigrezi o țară întreagă”, a declarat Diana Șoșoacă.

Cazul jurnalistei Rai Uno, care a încercat să îi ia interviu senatoarei, face furori în Italia.

Carlo Bartoli: ”Acțiunile doamnei senatoare și ale poliției trebuie blamate”

Într-o intervenţie în exclusivitate pentru Antena 3, preşedintele Ordinului Ziariştilor din Italia a a avut o reacţie dură.

”Eu cred că este un fapt extrem de grav, cred că este o întâmplare care să pună pe gânduri toate țările din Uniunea Europeană în care apărarea informării, apărarea libertății de exprimare, a dreptului cetățenilor de a fi informați corect este în joc. Cazul Luciei Goracci este de o extremă gravitate.

Cred că acțiunile doamnei senatoare și ale poliției trebuie blamate, dezaprobate în manieră fermă și fără discuție. Dar în general, Uniunea Europeană trebuie să reafirme acest drept al ziariștilor de a informa fără a fi ținta amenințărilor, a violențelor și a intimidărilor. Este un pericol pentru țările și pentru democrațiile noastre”, a declarat Carlo Bartoli, preşedintele Ordinului Ziariştilor din Italia.

În direct, la News Hour with CNN, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei a spus ieri că cercetările poliţiei au fost ulterior supravegheate inclusiv de cei de la ambasadă.

”Ştim cu toţii că avem poliţişti, să nu spun altfel, nepregătiţi. Avem o lege proastă, dar în cazul doamnei senatoare au reacţionat normal. Iar doamna senatoare și soțul dansei au depășit calul”, a declarat și Iulian Surugiu, liderul Sindicatului Agenţilor de Poliţie.

Senatoarea Diana Şoşoacă riscă sancţiuni după scandalul cu jurnalista Rai Uno.

”Colegii din comisia de regulament vor discuta mâine și această situație. Este un fenomen pe care îl observăm de la începutul legislaturii în Parlament. Cred că atingem recorduri de lipsă de bun simț în acțiunile unui parlamentar”, spune Radu Mihail, senator USR.

Dosarul deschis în urma plângerii jurnaliştilor italieni a ajuns la Parchetul General. În paralel, soţul Dianei Şoşoacă va putea contesta controlul judiciar, în dosarul în care e acuzat de agresiune.

×
Subiecte în articol: Diana Şoşoacă Rai Uno Lucia Goracci
Citește mai multe din News Hour with CNN
» Vezi toate știrile din News Hour with CNN
Cele mai noi știri
Parteneri
x close