Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Premieră mondială: Un vierme viu fost găsit în creierul unei femei, în Australia | "A fost o descoperire unică în carieră"

Premieră mondială: Un vierme viu fost găsit în creierul unei femei, în Australia | "A fost o descoperire unică în carieră"

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 18:50 29 Aug 2023 Modificat la 18:51 29 Aug 2023
vierme viu gasit creier femeie australia
Premieră mondială: Un vierme viu fost găsit în creierul unei femei, în Australia | "A fost o descoperire unică în carieră" Sursa foto: Canbera Health via The Guardian

Era o zi destul de obișnuită la spitalul Canberra, până când neurochirurgul Hari Priya Bandi a scos din creierul unei paciente un vierme de 8 cm lungime.

Pacienta, o femeie în vârstă de 64 de ani din sud-estul New South Wales, a fost internată pentru prima dată la spitalul local la sfârșitul lunii ianuarie 2021, după ce a suferit trei săptămâni de dureri abdominale și diaree, urmate de o tuse uscată constantă, febră și transpirații nocturne.

Până în 2022, simptomele ei au inclus și pierderi de memorie și depresie, ceea ce a dus la trimiterea ei la spitalul din Canberra. Un RMN la creier a dezvăluit anomalii care necesitau o intervenție chirurgicală.

"Neurochirurgii se confruntă în mod regulat cu infecții în creier, dar aceasta a fost o descoperire unică în carieră. Nimeni nu se aștepta să găsească așa ceva", a declarat un medic, potrivit The Guardian.

Descoperirea surprinzătoare a determinat o echipă de la spital să se reunească pentru a descoperi ce fel de vierme era și să decidă asupra tratamentului. 

"Canberra este un loc mic, așa că am trimis viermele, care era încă în viață, direct în laboratorul unui om de știință de la CSIRO care are multă experiență cu paraziții", a spus medicul Sanjaya Senanayake. "S-a uitat la el și a spus: 'Dumnezeule, acesta este Ophidascaris robertsi'".

Ophidascaris robertsi este un vierme rotund care trăiește de obicei în pitoni. Pacienta din spitalul din Canberra reprezintă primul caz din lume în care acest parazit este descoperit la om.

Pacientul locuiește în apropierea unei zone locuite de pitoni covor. În ciuda faptului că nu a avut contact direct cu șerpii, ea aduna deseori ierburi în jurul lacului pentru a le folosi la gătit. Astfel, un piton ar fi putut răspândi parazitul prin intermediul fecalelor în iarbă, iar pacienta a fost probabil infectată cu parazitul direct prin atingerea ierbii sau după ce a mâncat verdețuri.

Acum, femeia trebuie să fie tratată pentru alte larve care ar fi putut invada alte părți ale corpului, cum ar fi ficatul. Dar, având în vedere că niciun pacient nu mai fusese tratat vreodată pentru parazit, tratamentul trebuia gândit cu grijă, deoarece unele medicamente ar putea declanșa o inflamație pe măsură ce larvele mor. O inflamație poate fi dăunătoare pentru organe precum creierul, așa că a fost nevoie să se administreze și medicamente pentru a contracara orice efect secundar periculos.

Pacienta se recuperează bine și este în continuare monitorizată în mod regulat, a declarat Senanayake.

×
x close