Scandalul retrocedării unei bucăţi din parc către o persoană fizică este unul vechi de pe vremea când primar general era Adriean Videanu. De atunci au urmat o serie de procese dar şi proteste ale locuitorilor din zonă.
Mai mult, în acea zonă retrocedată au fost nenumărate incendii de vegetaţie, puse de multe ori de către administraţie pe baza intereselor imobiliare.
"În urma activităţilor desfăşurate, am constatat că există suspiciuni că retrocedarea unei părţi din Parcul IOR a fost realizată prin utilizarea unor documente false.
După depunerea acţiunii în instanţă de către mine, în octombrie 2023, pentru anularea dispoziţiilor de retrocedare a Parcului IOR, am solicitat Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) să desfăşoare un control de fond pe toate documentele ce au stat la baza celor două dispoziţii pentru retrocedarea unei părţi din Parcul IOR", a declarat Rareş Hopincă, într-o declaraţie de presă susţinută, marţi la Prefectura Capitalei.
El a adăugat că a primit, luni, raportul ANRP realizat "într-un orizont de timp de patru luni care a verificat o serie întreagă de documente de la multe instituţii ale statului şi o serie de documente primite în timpul controlului de la persoane fizice".
"Constatările din raport sunt extrem de grave, dar din raţiuni ce ţin de strategia în cadrul procesului, pentru a maximiza şansele de a anula cele două dispoziţii, nu-l voi face public, ci voi cita anumite aspecte din acest raport. Retrocedarea Parcului IOR s-a făcut într-o manieră abuzivă, fiind constatat un lung şir de posibile infracţiuni şi încălcări ale procedurilor stabilite de lege.
Din punctul meu de vedere, una dintre cele mai grave infracţiuni săvârşite în această procedură este constatarea unor semnături ce par a fi false", a mai spus Rareş Hopincă.