Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Polonia nu-i mai așteaptă pe oficialii europeni și prelungește unilateral interdicția asupra cerealelor ucrainene. România, la mâna deciziei UE

Polonia nu-i mai așteaptă pe oficialii europeni și prelungește unilateral interdicția asupra cerealelor ucrainene. România, la mâna deciziei UE

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 19:06 12 Sep 2023 Modificat la 19:21 12 Sep 2023
Cereale
Sursa foto: hepta / Sputnik / Dmitry Makeev

Surse Antena 3 CNN spun că la nivel european s-a luat deja decizia să nu mai fie prelungită această măsură, valabilă în România, Bulgaria, Ungaria, Polonia și Slovacia.

Între timp, Polonia a decis, marți, să aplice în continuare, unilateral, embargoul la importul în țară al cerealelor din Ucraina, relatează The Guardian.

"Indiferent de decizia ulterioară a Comisiei Europene, nu vom deschide granița pentru cerealele ucrainene după această dată", a precizat guvernul de la Varșovia într-un comunicat.

Citește și: Ministrul Agriculturii: Comisia Europeană trebuie să prelungească restricțiile față de importurile din Ucraina

În documentul citat se precizează că executivul polonez încă încearcă să obțină prelungirea interdicției printr-o decizie la nivelul Uniunii Europene, dar că, în caz de eșec, va da prioritate intereselor fermierilor locali.

"Dacă Bruxelles-ul nu va menține embargoul, vom introduce noi înșine aceste măsuri.Interesele zonei rurale poloneze sunt cele mai importante pentru noi", a menționat guvernul de la Varșovia.

În iunie, Uniunea Europeană a stabilit să restricționeze importurile de cereale din Ucraina în cele cinci state membre, după proteste masive ale fermierilor locali, care au acuzat că importurile respective de grâu ucrainean au dus la prăbușirea prețurilor.

Reprezentant al fermierilor români: "Polonia vorbește de aplicarea unilaterală a interdicției. Ce să spunem, că e vândută rușilor?"

"Vă reamintesc că la începutul conflictului și pe parcursul lunilor de conflict mi s-a spus că cerealele din Ucraina trebuie să ajungă în Africa, în Asia, în China. Prin urmare, nu văd pe cine ar deranja foarte tare dacă țările din estul Europei au ca prioritate vânzarea propriei producții agricole la intern sau la extern.

Nu văd cum ar fi prejudiciat efortul Uniunii Europene, al României, de a sprijini Ucraina, efortul său de război, pentru că tranzitul, repet, nu a fost niciodată în discuție, nu a fost niciodată pus cu sub semnul întrebării.

Dacă o țară ca Polonia, a cărei contribuție la sprijinirea Ucrainei este net superioară României, vorbește de aplicarea unilaterală a menținerii acestor interdicții la importul de cereale, ce înseamnă, că Polonia este vândută rușilor?" a declarat la Antena 3 CNN Vlad Macovei, președintele Asociației Forța Fermierilor, pe fondul informațiilor că Uniunea Europeană nu va prelungi embargoul la vânzare al cerealelor ucrainene în cinci state membre, inclusiv România.

×
x close