Amalgamul dentar, cunoscut de către oameni după numele de plombă argintie, nu se va mai folosi în cabinetele de stomatologie din România. O directivă europeană interzice exportul acestui produs încă de la 1 ianuarie 2025, asta pentru că s-a descoperit că în compoziția plombelor se folosește mercur în proporție de 50%.
În plus, nu se vor mai vinde nici echipamente electronice care conțin această substanță chimică ce este extrem de periculoasă atât pentru mediu cât și pentru sănătatea umană.
De anul viitor românii nu își vor mai putea pune plombe argintii, asta pentru că în compoziția lor se află și mercurul. O substanță toxică ce poate dăuna sistemului nervos central, plămânilor, rinichilor și sistemului imunitar.
Cu toate acestea, produsul este unul preferat de români, fiind mult mai accesibil la preț și rezistent pe termen lung.
Din 2017, amalgamul dentar a fost interzis la copii sub 15 ani care aveau încă dinți din lapte, dar și la femeile însărcinate care alăptează, tocmai din cauza compusului chimic toxic. Treptat, stomatologii au început să le sugereze tuturor pacienților să își schimbe plombele. Cu toate acestea, mulți nu țin cont de sfatul medicului. Estimările sunt că europenii au în jur de 1.000 de tone de mercur în lucrările lor dentare.
Din 2025 nu se vor mai vinde echipamente electronice care conțin mercur
Mercurul se regăsește și în echipamente electrice și electrocasnice. Cum ar fi ecrane de laptop, becuri fluorescente, baterii, barometre, dar și mașini de spălat rufe. Din 2025 producătorii vor trebui să caute alte soluții pentru că directiva va interzice folosirea mercurului.
În construirea echipamentelor se folosesc 350.000 de compuși chimici, multe dintre ele care poluează planeta.
Estimările sunt că până în 2050 numărul elementelor chimice se va tripla.