Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Interlop vs. ministru | Personaje care au marcat două lumi diferite, înmormântate aproape în același timp

Interlop vs. ministru | Personaje care au marcat două lumi diferite, înmormântate aproape în același timp

Carmina Pricopie
2 minute de citit Publicat la 18:58 19 Apr 2024 Modificat la 18:58 19 Apr 2024

Vorbim despre fostul ministru Doru Viorel Ursu şi despre liderul Clanului Corduneanu. Pentru primul, onorurile militare cu care a fost îngropat au fost meritate. Pentru al doilea, deşi s-a vrut iniţial, nu au mai existat. Asta doar după ce presa a relatat despre subiect şi a pus întrebări despre legitimitatea unui astfel de demers.

Doru Viorel Ursu a fost poate cel mai iubit ministru de Interne de după Revoluţie. De numele său se leagă înfiinţarea Academiei de Poliţie, reînfiinţarea Jandarmeriei Române, a fost Secretar de stat la Externe, a scris cărţi, a fost conferenţiar universitar, deputat, judecător militar, procuror şi în ultimii ani avocat.

A murit pe 14 aprilie, la 71 de ani şi a fost condus pe ultimul drum de prieteni, apropiaţi şi familie.

A fost înmormântat cu onoruri militare. Garda de Onoare a Jandarmeriei Române i-a stat la căpătâi pe ultimul drum la Cimitirul Ghencea Militar III.

Cu aceleaşi distincţii ar fi vrut şi familia să-l îngroape pe Costel Corduneanu.

Pe vremea când cel autointitulaut Costel cel Mare al Moldovei îşi făcea mâna în Codul Penal, dar din cealaltă perspectivă, Doru Viorel Ursu era deputat.

În 1992 sunt consemnate primele antecedente penale în dreptul numelui liderului Cordunenilor. Atunci ia fiinţă clanul. Costel avea 23 de ani.

A fost sportiv de performanţă, la lupte libere, legitimat la cluburile Steaua şi Dinamo. A participat la două Olimpiade.

Apoi a mutat luptele în stradă, adunând mai multe arestări, descinderi şi vizite la puşcărie.

Cea mai mare lovitură dată clanului a fost în 2004. Zeci de poliţişti şi mascaţi veniţi de la Bucureşti la Iaşi i-au luat pe sus pe toţi într-o dimineaţă. Operaţiunea a fost coordonată de la centru, pentru că se suspecta o legătură cu poliţiştii din Iaşi.

Acuzaţiile: trafic de droguri şi trafic de persoane.

Pe atunci, Costel îşi schimbase numele de familie, din Corduneanu în Bogdan. Îl luase pe cel al soţiei de la acea vreme. Era o practică a interlopilor, ca să li se piardă urma.

Au venit alte şi alte descinderi: taxe de protecţie, şantaj, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi multe alte acuzaţii din codul penal. Şi cum intrau, aşa ieşeau din puşcărie. Vicii de procedură.

Ultima dată a fost săltat în octombrie 2022 de DIICOT pentru grup infracţional organizat şi şantaj, dosar care nici măcar nu a început a se judeca pe fond.

În tot palmaresul infracţional, Costel Corduneanu deţine o singură condamnare de trei ani de închisoare pentru că a plătit un hacker să îi spioneze fosta soție. E singura condamnare pronunțată de justiția română împotriva sa, după anii 2000.

×
x close