Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Tabere de schi pentru persoanele cu dizabilităţi la Cheile Grădiștei. Vicepreşedintele Comitetului Paralimpic Român: "E o experienţă extrordinară"

Tabere de schi pentru persoanele cu dizabilităţi la Cheile Grădiștei. Vicepreşedintele Comitetului Paralimpic Român: "E o experienţă extrordinară"

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 20:10 26 Ian 2024 Modificat la 20:12 26 Ian 2024

Săptămâna aceasta, membrii asociaţiei se află la Cheile Grădiştei pe pârtia Fundata.

Li s-au alăturat peste 50 de persoane cu dizabilităţi locomotorii. Oamenii sunt dornici să trăiască bucuria oferită de sporturile de iarnă.

Iar de pe pârtie nu au lipsit nici olimpicii ţării.

În ultimii patru ani, această bucurie a fost trăită de peste 1.000 de persoane cu dizabilităţi. Asociaţia Caiac SMile organizează tabere special pentru ei. Săptămâna aceasta, pe pârtia Fundata, peste 50 de iubitori ai sporturilor de iarnă au reuşit să schieze.

Ciprian Anton, vicepreşedintele Comitetului Paralimpic Român, spune că e o experienţă extraordinaă.

"E o experienţă extrordinară, inedita pentru mine. Cu această ocazie putem să socializam, să ne întâlnim din nou", a spus Ciprian.

Ciprian este vicecampion olimpic persoane cu dizabilităţi. Chiar dacă a participat la nenumărate competiţii, se bucură la fel de mult de fiecare lecţie de schi. Alături de el, sunt şi cei care s-au urcat pentru prima dată pe scaunele speciale.

"Este un scaun pus pe lamele de schi care te ajută să aluneci pe pârtie şi aceste stabilizatoare te ajută foarte mult să îţi păstrezi şi echilibrul şi direcţia", spune Alin Huţanu.

Mirela Retegan: Primul scaun l-am primit de la Fundaţia Mereu Aproape

Mirela Retegan, fondator "Gaşca Zurli", spune că un rol important l-a avut Sandra Stoicescu şi Fundaţia Mereu Aproape. "Primul scaun de acolo l-am primit", îşi aminteşte Mirela. "Faptul că azi sute de mii de persoane cu dizabilităţi au un motiv să iasă din casă iarna şi pot face ce facem noi mi se pare fantastic".

Alături de ei se află și Ana Maria Brânză, vicecampioană olimpică la Jocurile Olimpice din 2008.

"Noi nu ne imaginăm şi nu putem să facem un exerciţiu atât de amplu de imaginaţie câte pot face aceşti oameni. Ei aleargă la curse, fac baschet, tenis, de multe ori aceşti oameni fac mai multe activităţi decât facem noi", a spus Ana Maria Brânză.

Caiac SMile a pus pe schiuri peste 1.000 de persoane cu dizabilități

Mulţi dintre ei ajung adevăraţi profesionişti cu ajutorul monitorilor.

Taberele nu se opresc aici. După Cheile Grădiştei, următoarele opriri sunt Şureanu, Păltiniş, Cavnic şi Buscat.

Sentimentul pe care îl ai pe pârtie este unul de libertate, spune unul dintre beneficiari. 

O parte a echipei va rămâne la Cheile Grădiștei și sâmbătă astfel încât toată lumea să se poată bucura de zăpadă, iar cealaltă parte a echipei se va îndrepta spre Vatra Dornei unde duminică, pe 28 ianuarie, începe o altă tabără.

×
x close