Specialiștii de la BNR au analizat cele mai negre scenarii și au ajuns la concluzia că deficitul bugetar va putea fi ținut în frâu doar prin creșterea taxelor.
Dacă nu se întâmplă asta, vom pierde bani europeni. Iar dacă se aplică măsurile, românii vor avea o viață mai scumpă. Aceasta este și dilema cu care Guvernul se confruntă acum și asupra căreia trebuie să ia cât mai repede o decizie.
Oficialii Băncii Naționale susțin că țara va avea probleme mari dacă nu va reuși să se încadreze în deficit. Aceștia au analizat și măsurile luate în calcul de Executiv pentru acoperirea găurii din buget.
"Sistemul de impozite și taxe a devenit un adevărat schweizer. Sunt unii care plătesc taxe care datorează taxe și care le plătesc și unii care nu mai datorează taxe. Iar unele din aceste iertăciuni, să spunem, de taxe, sunt stridente și greu de explicat. Pentru mine rămâne o enigmă cum este posibil ca sectorul IT, oameni care câștigă cei mai mulți dintre ei 2.000-3.000, 4.000 euro pe lună, nu plătesc impozit pe venit. Privilegiile fiscale sunt de nedorit", spune Eugen Rădulescu, Stabilitate Financiară BNR.
Cei de la BNR susțin că pe lista măsurilor care ar putea fi luate trebuie să se regăsească și creșterea cotei TVA.
"Absolut caraghios pentru echipamentul sportiv plătești taxe de 5% adică, domnule, chiar așa, echipamentul sportiv a ajuns cel mai important lucru", spune Eugen Rădulescu, Stabilitate Financiară BNR.
Măsurile ar putea însă să pună presiune pe bugetul românilor.
"Taxe mai mari înseamnă prețuri mai mari, iar oamenii, din păcate, vlăguiți de scumpiri, nu prea mai au de unde să plătească. Efectul este unul inerent va scădea consumul, iar statul va încasa, în cele din urmă, chiar mai puțini bani decât în prezent", spune Adrian Negrescu, expert financiar.
Pe lângă creșterea taxelor, pe masa Executivului sunt și măsuri precum restructurările la stat și eliminarea facilităților fiscale. Deciziile nu au fost încă luate.
Banii europeni pierduți și presiune suplimentară asupra inflației sunt doar două dintre riscurile la care se expune România în cazul în care deficitul bugetar nu este redus. Anul trecut, țara noastră a avut al doilea cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană.
"Dacă vor fi suspendate fonduri europene, ne putem lua adio de la investiții, în condițiile în care, de exemplu, după primele cinci luni, 60% dintre banii alocați investițiilor erau de la Bruxelles", a mai spus Adrian Negrescu, expert financiar. Deficitul bugetar al României este acum de 37 de miliarde de lei.