Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Pericolul invizibil din jurul nostru. Toxinele "eterne" care ne distrug sănătatea

Pericolul invizibil din jurul nostru. Toxinele "eterne" care ne distrug sănătatea

Autoritățile de reglementare din diverse țări au început să ia măsuri pentru a limita utilizarea și eliminarea substanţelor eterne, nişte toxine care se găsesc în aproape toate produsele pe care le folosim.

de Redacția Antena 3 CNN    |    28 Mai 2024   •   18:58

În cantităţi mici sunt inofensive, dar de-a lungul vieţii se acumulează în corp şi ne distrug sănătatea.

Anumite produse pe care le folosim în mod constant ne pot provoca probleme serioase de sănătate. Vorbim despre așa numiţii "compuşi eterni" care se regăsesc peste tot în haine, produse de curăţenie, mobilă, cosmetice, recipiente de depozitare şi chiar în mâncare sau apă.

Grav este că aceste toxine invizibile de cele mai multe ori se acumulează în organism fără a prezența efecte imediate, iar pe termen lung pot provoca boli dintre cele mai grave.

Peste 4.700 de substanţe sunt clasificate într-o grupă abreviată PFAS. Acești compuși sunt cunoscuți și sub denumirea de "substanțe chimice eterne" datorită stabilității lor remarcabile și persistenței în mediu și în organismele vii. Sunt utilizaţi pe scară largă pentru că rezistă la apă, ulei și căldură.

Toxinele invizibile se găsesc atât în haine, mobilă, ambalaje dar și în tăvile de cuptor în care gătim sau în cosmetice

În timp ce unele substanțe au efecte în doze foarte mici, altele pot trece neobservate până când se acumulează și ating un nivel critic pentru organsim provocând tulburări hepatice, boli tiroidiene, obezitate, infertilitate sau cancer.

Medicii spun că durează ani până când aceste toxine să fie complet eliminate din corpul uman.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Scrisoarea lăsată în vestiar de jucătorii naționalei, după meciul Euro 2024 cu Olanda
x close