Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Cum sunt afectaţi copiii care stau prea mult pe TikTok | Ce spun psihologii

Cum sunt afectaţi copiii care stau prea mult pe TikTok | Ce spun psihologii

Claudia Popovici
2 minute de citit Publicat la 19:55 14 Mar 2023 Modificat la 19:55 14 Mar 2023
pericol copii platforma sociala tiktok ce spun psihologii
Cum sunt afectaţi copii care stau pe TikTok | Ce spun psihologii Sursa foto: Pixabay

TikTok a devenit rapid și sigur una din principalele surse de informare a generației Z, adică cei născuți între 1995 și 2010.

Mai exact, adolescenții cu vârsta între 13 și 27 de ani. Aplicația TikTok a depășit 150 de milioane de utilizatori care sunt activi în fiecare lună doar în Europa, cu peste 1,1 miliarde de utilizatori la nivel global.

Astăzi, psihologii din întreaga lume atrag atenția însă asupra unui alt pericol, copiii care devin dependenți de această platformă, mai ales că studiile realizate de Centrul pentru Combaterea Violenței Digitale arată că la fiecare 3 min există un conținut nociv pe TikTok.

China are reguli stricte pentru utilizarea platformei sociale TikTok

În China, de exemplu accesul pe aceasta platformă este limitat pentru copiii sub 14 ani, şi de asemenea ea nu este disponibilă între orele 20:00 și 2:00 dar și 6:00 dimineaţa.

Pe de altă parte, în Marea Britanie au fost semnalate cazuri de agresiune sexuală la copii de doar 8 ani

Întrebată cât de nociv este conținutul la care au acces copii pe TikTok, Mirela Zivari, psihoterapeut, a spus:

"Cu siguranță numărul de aplicații se va multiplica și vom avea și în curând alte aplicații pe care, pentru un moment, ne vor atrage atenția, le vom considera și mai nocive. Cert este că, consumul în exces de internet, de tot ce înseamnă social media, de filmulețe care au o durată de maxim 2- 3 minute, nu fac decât să afecteze cea mai importantă capacitate a copiilor noștri, și anume atenția.

Vorbim despre copiii cu tulburări de atenție într-un număr din ce în ce mai mare, pentru că s-a obișnuit ca atenția lor să fie concentrată pentru o perioadă extrem de scurtă și despre faptul că se plictisesc foarte repede, au nevoie de stimuli puternici care să le atragă atenția, stimuli care de cele mai multe ori sunt violenți, au un conținut sexual sau care impresionează foarte tare.

Ce simptome pot apărea atunci când avem dependență de platformele sociale

Trăind permanent într-o astfel de rapiditate și schimbare, orele de la școală, activitățile petrecute acasă cu părinții, care se desfășoară pe un număr mai mare de ore, devin inacceptabile și întâlnim abandon școlar, întâlnim dificultate de învățare, refuz de a mai sta într-o activitate care are o durată de 1-2 ore și de faptul că asociat acestei dependențe de o rețea de socializare sau de un device ajung să aibă tulburări de somn, anxietate, tulburări alimentare.

Timpul petrecut pe TikTok poate crea dependență. Care sunt limitele de siguranță

"Având în vedere răspunsul pe care îl vor da copiii și nu numai, după ce în pandemie orele s-au desfășurat tot pe o tabletă, tot folosind ecrane, 60 minute nu este o durată mare.

Important este ca copiii noștri să dezvolte, ajutați de noi, o serie de criterii de evaluare a conținuturilor și să aleagă să urmărească conținuturi care să îi ajute într-un fel sau altul faptul că urmăresc materiale care au conținut pornografic așa cum prezentați dvs. sau au un conținut mare de agresivitate.

Afectarea este foarte puternică, indiferent că stau 10min, 15min, 60min sau mai mult. Important este ca acele conținuturi pe care ei le urmăresc să aibă o legătură cu un interes al lor, cu activitate, ceva care să-i stimuleze să studieze mai mult și nu doar să le satisfacă o curiozitate de moment și să se descarce prin intermediul acestor filmulețe, unii dintre ei dorind chiar să pună în aplicare ceea ce văd în acele filmulețe și să devină și ei la rândul lor eroi", a spus Mirela Zivari, psihoterapeut, în emisiunea News Hour with CNN de la Antena 3 CNN. 

×
TOP articole
x close