Aurel Wambach cultivă lubeniță de când se știe. Cea mai mare suprafață cultivată pe terenul sau de la Gottlob a fost de 10 hectare.
Odată cu creșterea prețurilor de producție, suprafața cultivata a scăzut dramatic.
Chiar și așa, pentru a nu rămâne cu marfa pe câmp, timișeanul a dat mâna cu samsarii.
"Din punctul meu de vedere samsarii nu sunt samsari pentru că ei ne ajută, fără ei noi am rămâne cu marfa pe câmp datorită faptului că statul sau cei care ne conduc nu facilitează intrarea noastră în supermarketuri, pe piețe publice", a declarat Aurel Wambach, producător.
Citește și: Cât costă pepenii de Dăbuleni în piețele din România. Prețurile sunt colosale
Deși lubenița de Gottlob este atestată de OSIM ca marcă înregistrată, acum au rămas doar 20 de producători care se chinuie an de an.
O alt problemă este criza forței de muncă, pentru că românii din zonă nu vor să meargă la câmp să culeagă pepeni.
"Am făcut contract cu o firmă care ne aduce oameni la lucru capabili din Nepal.
Marfa ajunge în principiu la lanțurile cele mai mari, iar prețurile sunt acceptabile", a spus Roland Wolf, producător Gottlob.
În prezent, un kilogram de pepene roșu pleacă direct de pe câmp cu prețuri între 1 și 1,5 lei.
În piețe și în marile magazine acesta ajunge să coste chiar și triplu.