Au descoperit aici o lume în care doar cei puternici rezistă şi de unde evadarea este imposibilă. La Rahova își ispășesc pedepsele criminali, violatori și traficanți de persoane, care şi-au creat o viaţă incredibilă după gratii.
"Violență.Droguri.Hărțuire.Supraviețuirea zilnică a celui mai puternic. În cele mai dure închisori din lume", transmite Channel 5.
Documentarul filmat în România pune penitenciarul Rahova pe aceaşi linie cu închisori dure din alte părţi ale lumii, precum Urso Branco din Brazilia, Zenica din Bosnia sau Thaichung din Taiwan. Despre Rahova, cei de la Channel 5 spun că este un loc periculos, în care toţi deţinuţii sunt supravegheaţi strict. Iar perimetrul penitenciarului este la fel de important. Oamenii încearcă să introducă în închisoare telefoane mobile sau droguri din exterior.
"Urmăresc fiecare mașină și fiecare persoană care apare în apropierea închisorii. Le observ comportamentul. Dacă mi se pare ciudat, îmi informez superiorii. Oamenii încearcă să aducă droguri în închisoare cu ajutorul dronelor, de exemplu. Sau încearcă să arunce drogurile peste zid cu ajutorul unor undițe de pescuit", spune un gardian.
Penitenciarul Rahova prezentat de presa britanică drept una din cele mai dure închisori din lume
Rahova este printre puţinele penitenciare în care femeile au fost promovate în funcţii de putere. Şefa Blocului 4 este Alina, care spune că încearcă să îi înţeleagă pe deţinuţi, însă nu întotdeauna asta funcţionează.
"Trebuie să fii foarte strictă, la fel ca toți colegii tăi bărbați, și foarte consecventă în deciziile tale. Încerc să combin cele două, să fiu strictă pe de o parte și empatică și înțelegătoare pe de altă parte. Asta funcționează cel mai bine pentru mine", spune Alina, şefa Blocului 4.
Condiţiile de detenţie sunt şi ele dure. Şase deţinuţi împart o celulă de 40 de metri pătraţi, în care au un singur duş şi o singură toaletă, pe care trebuie să le întreţină. Folosirea lor se face după un program stabilit între ei.
"Avem aici diferite ligheane. Pe cea verde o folosim pentru spălarea hainelor. Cea roșie este pentru dușuri, în cazul în care nu mai este apă caldă și nu vrem să așteptăm. Apoi încălzim apa și o turnăm aici. Ce mai putem face", spune un deţinut.
La Rahova sunt peste 1.400 de deţinuţi. Aici sunt aduşi inclusiv cei care sunt prinşi de Interpol, dar şi foarte mulţi recidivişti. Conducerea închisorii spune că nimeni nu a reuşit vreodată să evadeze.