Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Patronatele şi antreprenorii avertizează: Noile măsuri vor duce la concedieri masive. Suma care ajuge la stat din banii pe care îi produce o companie privată

Patronatele şi antreprenorii avertizează: Noile măsuri vor duce la concedieri masive. Suma care ajuge la stat din banii pe care îi produce o companie privată

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 19:29 03 Aug 2023 Modificat la 20:13 03 Aug 2023

Calculele antreprenorilor ies rău dacă guvernul merge până la capăt cu modificările fiscale.

Practic, spun ei, în acest moment statul încasează mai mulți bani din afacerile private decât o fac proprietarii acestora.

"Sunt în jur de 600 de mii de firme active dintre care 99% sunt IMM-uri care sunt afectate, 

Dintr-un calcul simplu, dacă firma încasează 100.000 de euro din vânzări, 19% se duc pe TVA, adică 16 mii de euro.

Citește și: Prețurile la tarabe rămân neschimbate, în ciuda deciziei Guvernului: "Nu avem cum să reducem, toate sunt scumpe!"

45% din aceste încasări ajung pe impozite și pe salariile angajaților la stat.

Dacă salariile vor de 23 de mii de euro, 40 de mii de euro pe care îi plătim angajaților, 17 mii pe care îi plătim la stat și doar 23 de mii de euro se duc la salariați.

Dacă salariații, din acele salarii nete, se duc și plătesc curent, produse și ce au ei nevoie, se duc din nou din TVA încă 4 mii de euro la stat.

Deci, din cei 100 de mii de euro, 29 de mii de euro ajung profitul firmei și 45 de mii de euro ajung la stat", Daniel Urâtu, președinte PTIR.

Antreprenorii sunt împotriva noilor modificări, iar 80% dintre ei spun că au avut oricum de suferit din cauza măsurilor care au intrat in vigoare la începutul anului.

"Orice taxă în plus venită spre industria ospitalității înseamnă uciderea acesteia. 

Dacă de exemplu creștem TVA-ul de la 9% la 19%, o să avem o mare problemă pentru că costul final pe care eu îl plătesc în plus pentru stat este de 13% din cifra mea de afaceri.

Asta înseamnă că unii antreprenori fie vor fi nevoiți să închidă, fie vor reduce drastic din cheltuieli.

Adică peste 15 mii de angajați riscă să ajungă șomeri doar din sectorul HoReCa", a spus Călin Cozma, președintele FPIOR.

"Deja plătim la stat prea mult și nu avem adaosul comercial ca să avem din ce plăti. 

O să închid dacă nu mă pot descurca, nu?", a declarat Marian Ghenea, proprietar magazin.

Estimarea specialiștilor este că, dacă noile măsuri vor ajunge să fie aplicate, peste o treime din firme își vor suspenda activitatea în primele 6 luni de la adoptarea acestora.

×
x close