”Nici nu știam ce e ăla drog, ce poate să facă drogul, doar auzisem așa, drog, drog și mi se părea că e ceva wow”, a spus Iordache Vasile.
Vârsta de 17 ani este cea mai dificilă, când adolescenţii încep a visa la lucruri măreţe.
Pentru Vasile, această vârstă a însemnat începutul unui drum pe care acum, la 38 de ani, cu lacrimile în ochi, îl regretă.
Drumul care l-a dus către dependenţa de droguri. Îşi aduce şi-acum aminte de momentul în care a decis să încerce, iar toate astea s-au întâmplat din cauza lipsei de comunicare cu părinţii săi.
În prezent, părinţii săi încearcă să îl salveze prin diferite modalităţi, chiar să îl interneze la un centru de dezintoxicare, dar pentru el totul e în zadar.
”Stai acolo, ia apă. Doamne, mă ia răul! Deci eu dorm o noapte acolo, asta am facut-o de 4-5 ori, și familia mea și-a pierdut încrederea în mine”, a mai spus Vasile.
Curiozitatea de a fi altfel începe de la o vârstă fragedă.
Deşi trăim într-o lume plină de tentaţii, în continuare există părinţi care sunt de părere ca discuţiile despre astfel de subiecte trebuie abordate abia atunci când copilul ajunge la maturititate şi nu înainte, pentru a nu îi strica copilăria, ca în cazul lui Dumitru, tatăl unui băiat în vârstă de 8 ani.
”Cred că părinţii ar trebui să aibă o grijă mult mai mare asupra anturajului în care umblă copiii. Nu putem controla sută la sută copilul, însă putem să monitorizăm rețelele de socializare, putem să nu îi dăm accesul mult prea facil la conectarea cu aceste platforme”, a spus Dumitru.
Relaţia părinte-copil presupune o comunicare armonioasă a acestora, însaă iată că sunt mulți adulți care sunt de părere că aceste subiecte nu trebuie discutate cu copiii la vârste fragede, deși specialiștii sunt de o altă părere.
”Să aibă încredere în copilul lor că a informa, la orice vârstă, și, de cele mi multe ori, copiii de vârste mici nu vor explicatii științifice. Dar să le spună cu încredere, pentru că pentru ei contează foarte mult și le arată foarte clar, tu ești lângă mine”, spune psihologul.
Aşa că echipa News Hour with CNN a dorit să vadă şi efectele pozitive asupra copilului atunci când există o comunicare deschisă în familie.
”Eram curioasă să ştiu de la ce începe bullyingul și am întrebat și profesorii și părinții și cred că acum am un răspuns. Mi-au spus că, câteodată, din invidie, copiii doresc unele lucruri pe care alții nu pot să le aibă și de aici încep certuri și conflicte”, a spus o adolescentă.
Subiectele sensibile sau, aşa cum li se mai spune, subiectele tabu, nu se discută prea mult în majoritatea familiilor şi în şcoli, însă, în conformitate cu sfatul psihologilor, aceste teme ar trebui discutate cu tinerii încă de la vârste fragede, chiar din clasele primare, iar abordarea să fie una naturală şi la nivelul lor de înţelegere.