O anumită învăţătoare, o şcoală mai bine cotată sau una aflată departe de casă, dar aproape de locul de muncă al părinţilor sunt câteva dintre criteriile care determină multe familii să îşi schimbe fictiv domiciliul.
Site-urile de anunţuri sunt pline de oferte. O viză de flotant costă între 200 şi 800 de lei.
"Este de actualitate acel anunţ. Stau exact vis-a-vis de şcoală. Eu lucrez de noapte, deci ziua sunt acasă. Preţul ar fi 500 de lei, pentru o perioadă de un an.", a fost răspunsul primit de reporterul Antena 3 CNN, de la un bărbat care postase un anunț pe internet.
Fenomenul vizelor de flotant a dus la supraaglomerarea şcolilor centrale sau a celor unde elevii au rezultate bune la evaluările naţionale.
"Trebuie sa punem capăt acestor vize de flotant, pentru ca în perioada imediat următoare, având clase omogene și părinți din toate clasele sociale, la nivelul fiecarei clase se creeaza o emulație, o competiție între copii.
Și școala de la marginea orașului trebuie sa asigure nivelul de predare calitativ. Eu nu cred că la școlile limitrofe sunt numai profesori slab pregătiți.", a declarat Iulian Cristache, preşedinte Federaţia Părinţilor, la Antena 3 CNN.
Părinţii nu vor însă să rişte când vine vorba de educaţia şi viitorul copiilor.
În multe şcoli din ţara, o treime sau chiar jumătate dintre elevi au vize de flotant. O vorbă spune că dacă vrei să înveţi, înveţi oriunde, chiar şi în trei schimburi, în containere sau în bănci improvizate în sala de sport ori în cancelarie - pentru că aşa s-a ajuns în şcolile de elită, căutate de toţi.