Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Părinții care postează poze cu copiii pe internet riscă să fie sancționați | ”Fotografiile sunt nişte instrumente de bullying”

Părinții care postează poze cu copiii pe internet riscă să fie sancționați | ”Fotografiile sunt nişte instrumente de bullying”

Andreea Ştefan
1 minut de citit Publicat la 18:32 23 Mar 2023 Modificat la 18:33 23 Mar 2023
parinti poze copii internet sanctionati
Părinții care postează poze cu copiii pe internet riscă să fie sancționați | ”Fotografiile sunt nişte instrumente de bullying” Sursa foto: Getty Images

Botezul, prima zi de grădiniţă sau şcoală, un premiu ori o performanţă sportivă a copilului sunt momentele pe care părinţii le imortalizează.

Sunt şi familii care fotografiază orice face copilul, iar pozele ajung imediat pe reţelele de socializare.

Luminiţa recunoaşte că adoră să adune amintiri, sub formă de fotografii, cu copiii şi nepoţii ei.

”Câteodată vrem să ne mândrim cu ei. Şi eu am copii și mă bucur să îi arăt prietenilor cât de frumoși sunt și adorabili, dar uneori exagerăm. Au fost situații în care mi-au spus: mama, ai cam exagerat.

Citește și: Bullyingul la şcoală, dialog între o elevă de 16 ani şi preşedintele PMP, Eugen Tomac: "Copiii fără haine de firmă erau agresaţi"

Are 15 ani băiatul meu și exact asta îmi spune: să nu pui poze cu mine pe Facebook! Și nu pun. Îi respect decizia”, recunoaște mămica.

”Vom întâlni foarte mulți părinți care, din dorinţa de a se recunoaşte și de a fi recunoscuți ca părinți, postează pe profilul lor, care de multe ori este privat, fotografii cu propriii copii. Copiii noștri sunt reflexia noastră, oglinda noastră”, spune psihologul Mirela Zivari.

Oficialii francezi sunt primii din Europa care cer că părinţilor să le fie interzis să posteze în mediul online imagini cu copii.

Autorităţile solicită respectarea dreptului la imagine al minorului. Românii văd cu ochi buni propunerea.

”Ar fi bine să blochezi persoanele cu care nu ești prieten, să nu poată accesa şi vedea pagina noastră”, spune o femeie.

”Sunt părinți care postează fără faţa copilului, deci sunt măsuri. Dar dacă legea s-ar da, nu cred că ar fi ceva rău tocmai pentru a proteja copiii care sunt expuși în mod excesiv”, a declarat o altă româncă.

Specialiştii atrag atenţia că pozele din copilărie, în special cele de la botez sau de la mare - în care copiii sunt dezbrăcaţi, pot fi folosite pentru bullying.

”Am avut toți sau poate generația noastră nu, dar cei mai mari ca noi aveau celebra poză pe blăniţă. Imaginează-ți că toate pozele acelea ar fi pe internet și toată lumea ar face fel de fel de comentarii despre ele.

Copiii, adolescenții știu să caute. Dacă nu le place cineva încep să sape prin văgăunile internetului și aceste fotografii se transformă în nişte instrumente de bullying”, spune Maria Coman, realizator Antena 3 CNN.

Pozele cu copii pot ajunge să fie folosite şi de pedofili.

Statisticile arată că 50% dintre fotografiile folosite în forumurile de pornografie infantilă provin din postările părinților pe reţelele de socializare.

×
x close