În mai puțin de o lună începe școala, iar părinții încep deja să le cumpere copiilor rechizitele de care au nevoie. În alegerea unui ghiozdan potrivit, importantă este şi dimensiunea, spun specialiştii.
Ghiozdanele cu mai multe compartimente nu sunt recomandate de fizioterapeuți pentru că ele se pot îngreuna mult prea mult. Greutatea sa ar trebui să reprezinte maximum 10% din greutatea copilului.
"Avem un os în zona cervicală și măsurăm până la oasele bazinului. Ghiozdanul ar trebui să fie cu 5 cm mai mic decât această distanță.
Dacă un copil are 30 de kg, ghiozdanul nu trebuie sa depășească 3 kg, dacă depășește cele 3 kg este recomandat un ghiozdan de tip troller. Dacă reușim să ne încadrăm, atunci personal recomand acest tip încărcare prin ghiozdan cu bretele", a explicat Alexandru Ilie, fizioterapeut.
Părinţii ar trebui să acorde maximă atenţie în alegerea tuturor rechizitelor, avertizează inspectorii pentru protecţia consumatorului.
Pe piaţa din România au fost descoperite nenumărate rechizite neconforme.
"Neconform însemnă că produsul respectiv ori are o vopsea toxică pentru copii, ori ghiozdanele nu sunt calibrate și copiii pot avea probleme, creioane neconforme din punct de vedere al vopselelor și lacurilor. Ceea ce e important e sa cumpărăm din locuri autorizate și să solicităm bon fiscal" a spus Sorin Mierlea, preşedinte InfoCons.
Părinţii pot lua atitudine pentru scoaterea rechizitelor periculoase de pe piaţă dacă fac o sesizare pe websiteul reclamatii.anpc.ro.