Dacă înainte de pandemie copiii foloseau tabletele sau calculatoarele aproximativ 4 ore pe zi, acum stau chiar şi 8 ore, separat de timpul petrecut pentru cursurile online.
Grav este că această situaţie duce la mari probleme de sănătate, avertizează specialiştii.
”Miercuri am chimie, educție fizică, religie, matematică, metematică, matematică”, spune Nicoleta.
Acesta este orarul Nicoletei. Fetiţa are 12 ani şi este în clasa a 7-a. Recunoaşte că de la începutul pandemiei, viaţa i s-a schimbat complet. Petrece cel puţin 6 ore pe zi în faţa tabletei doar pentru a lua parte la cursuri.
Cel mai greu este să înțeleagă ce i se predă, iar problemele cu conexiunea internetului sunt și ele o piedică în această învățare online.
”Mi-e greu să înțeleg și foarte mulți folosesc internetul și se întrerupe. E orecum greu să stăm acasă, pentru că mai vedem telefonul, de exemplu, se mai uită ea (n.r. - sora ei) pe tabletă, pe YouTube, și vreau și eu și mai trag cu ochiul și nu mai sunt atentă la ore, după mi se face foame”, spune Nicoleta.
Potrivit unui studiu apărut în publicaţia americană Jama Pediatrics, elevii şi-au dublat timpul petrecut în faţa ecranelor în timpul pandemiei.
Separat de timpul petrecut în fața ecranelor pentru cursurile online, cercetătorii au descoperit că adolescenții, pierd alte 8 ore în fața tabletelor sau calculatoarelor.
Specialiştii atrag atenţia că probleme de sănătate ale elevilor s-au agravat în timpul pandemiei.
”Au dezvoltat foarte mult tulburări anxioase, au avut nevoie de consiliere și suport emoțional, li se predă alert, nu reușesc să țină pasul cu acest stil de predare”, a explicat Sorina Fekete, psiholog Organizaţia Salvaţi Copiii.
”Nebunie curată, atât din punct de vedere al vederii, cât și din punct de vedere al creierului și al masei corporale. E un pericol real, după părarea mea. Fac apel la copii și părinți de a trata cu maximă serioziate povestea asta. Ridicați-vă de pe scaun, mergeți și faceți mișcare, gimnastică, mergeți în aer liber”, recomandă Marian Staș, expert în educație.
Potrivit Ministerului Educaţiei şcoala începe din 8 noiembrie, însă nu se ştie încă dacă elevii se întorc sau nu în bănci.