Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Oraşul din România unde „chirurgii copacilor" şi-au obţinut în premieră atestatele. „Este o meserie căutată, bine plătită"

Oraşul din România unde „chirurgii copacilor" şi-au obţinut în premieră atestatele. „Este o meserie căutată, bine plătită"

arborist care toaleteaza un copac
Atestatul de arborist sau ghirurg al copacilor este valabil în toate statele lumii. Sursa foto: Captură video Antena 3 CNN
de Claudia Popovici    |    02 Oct 2024   •   21:11

Un examen inedit a avut loc, astăzi, în Arad. Este vorba despre obținerea testatului pentru arbologi, numiți și chirurgii copacilor. Juriul a fost alcătuit din specialiști din state precum Anglia sau Germania, iar printre probe s-a numărat și cățăratul de coardă pe copaci înalți sau depistarea unui arbore bolnav. Atestatul este valabil în toate statele lumii. Pentru toaletarea unui copac, un arborist primește în jur de 1.000 lei.

Doar opt concurenți din toată țara au venit să susțină atestatul pentru arbologi, organizat în premieră în România. Doar doi dintre ei, însă, au avut curajul să se cațere pe arborii de zeci de metri înălțime.

Juriul a fost alcătuit din examinator din Germania și Austria, acolo unde această meserie este mult mai populară decât la noi. În România sunt doar câțiva chirurgi ai copacilor.

„În Germania avem peste 50.000 de arborişti. În România organizăm primul concurs de acest tip", spune unul din membrii juriului. 

„Este o meserie căutată Este o meserie foarte bine plătită, dar din păcate ne expunem la riscuri foarte mari. Pot fi mai mulți factori, ori indiferența celui care se accidentează poate fi oboseala, un factor foarte important pentru că nu mai pot să te focusezi. Echipamentele nu cedează, însă am ajuns la o tehnologie în care echipamentele sunt foarte sigure și majoritate accidentelor peste 90% sunt strict datorită erorii umane", spune unul din oragnizatorii concursului. 

Atestatul este valabil în toate statele lumii.

Pentru toaletarea unui copac, un arborist primește în jur de 1.000 lei.

„Datoria noastră este să îngrijim arborii, să facem pe ceilalți să conștientizeze ce se poate face cu arbori. Nu neapărat trebuie să doborâți. Da, acum se provoacă o daună, poate o să apară peste un an, doi sau chiar 15 ani", spune un arborist. 

„Avem nevoie de foarte multă pregătire, în primul rând. În al doilea rând avem nevoie de experiență", mai spune un chirurg al copacilor. 

După obținerea acestuia testat, arboriștii trebuie să participe din trei în 3 ani la alte examinări, pentru că apar boli și bacterii noi.

×
Subiecte în articol: arbori copaci atestate Arad
Citește mai multe din News Hour with CNN
» Vezi toate știrile din News Hour with CNN
Cele mai noi știri
Parteneri
x close