Antena 3 CNN Politică ONU demontează oficial minciuna lui Călin Georgescu: Nu a fost niciodată ”director executiv” sau ”consilier special” la ONU Geneva

ONU demontează oficial minciuna lui Călin Georgescu: Nu a fost niciodată ”director executiv” sau ”consilier special” la ONU Geneva

Sergiu Cora
3 minute de citit Publicat la 18:46 05 Dec 2024 Modificat la 18:51 05 Dec 2024
calin goergescu hepta
Călin Georgescu nu a primit niciodată salariu de la ONU și nu a avut niciodată o funcție la ONU Geneva, așa cum a scris în CV. Foto: Hepta

Călin Georgescu nu a fost niciodată angajat la Oficiul Națiunilor Unite la Geneva (ONUG) și nu a avut nicio afiliere, funcție oficială sau angajare ca și „Director executiv -Consilier Special" al Directorului General al ONUG în perioada 2015-2016 și nici nu a fost angajat al ONU între 2011-2013, așa cum a scris în CV-ul său oficial. 

În CV-ul său, Călin Georgescu a scris că, între 2015 și 2016, a fost consilier special al directorului general ONU Geneva. Informația este falsă, iar acest lucru este susținut chiar de răspunsul venit de la ONU Geneva pentru Antena 3 CNN:

„Domnul Călin Georgescu nu a fost niciodată angajat la Oficiul Națiunilor Unite la Geneva (UNOG) și nu a avut nicio afiliere, funcție oficială sau angajare ca "Consilier Special" al Directorului General al ONUG în perioada 2015-2016” - Este răspunsul oficial de la ONU Geneva.

Tot în CV-ul lui Călin Georgescu, adevărul este spus doar pe jumătate. Acolo scrie că, în perioada 2011-2013, Georgescu a fost raportor special al ONU, iar la numele angajatorului scrie că a fost la Biroul Organizației pentru Drepturile Omului.

Confirmarea minciunilor vine chiar de ONU Geneva, într-un răspuns oficial la solicitarea Antena 3 CNN:

„În perioada 2010-2012, domnul Georgescu a fost Raportor Special cu privire la obligațiile privind drepturile omului legate de gestionarea ecologică și eliminarea substanțelor și deșeurilor periculoase. Dl. Georgescu și-a prezentat demisia în noiembrie 2012.

Vă rugăm să rețineți că raportorii speciali sunt experți independenți numiți de Consiliul pentru Drepturile Omului, care este un organism interguvernamental din cadrul sistemului Națiunilor Unite, format din 47 de membri selectați pentru un mandat de trei ani. Nu sunt membri ai personalului ONU și nu primesc remunerație financiară”, se arată în răspunsul oficial al ONU Geneva.

Așadar, Georgescu a fost doar 2 ani Raportor Special la ONUG.

Într-un interviu publicat pe canalul de YouTube Multerland, Călin Georgescu a declarat însă cu totul altceva. El a spus că a lucrat 17-18 ani la ONU ca „director pentru un proiect important”.

Întrebat în interviul respectiv ce a lucrat mai exact la ONU, Georgescu a răspuns:

„Am lucrat la această instituție 17 ani, aproape 18. Am început în România, în cadrul Programului de Dezvoltare, care mi-a dat şansa să înţeleg în primul rând sistemul. Am fost director pentru un proiect important, menit să coordoneze strategia de dezvoltare sustenabilă a României”, a spus Călin Georgescu, declarația fiind complet falsă, așa cum demonstrează chiar răspunsul oficial al ONU Geneva.

Cu ce se ocupă un raportor special

Georgescu a fost, într-adevăr, raportor special pentru efectele adverse ale transportului de produse și deșeuri toxice și periculoase asupra realizării drepturilor omului.

Cu ce se ocupă, însă, un raportor special și cum este el desemnat? În general, aceste persoane sunt mandatate să acționeze independent de guvernele țărilor lor și să ofere expertiză pe un domeniu foarte specific sau tematic, de cele mai multe ori din perspectiva experienței specifice a unei țări.

Georgescu a ajuns pe această poziție în 2010, iar pe pagina MAE care informa, la acea vreme despre intrarea în funcție a lui Georgescu se arată: 

„Mandatul de Raportor special pentru efectele adverse ale transportului de produse şi deşeuri toxice şi periculoase asupra realizării drepturilor omului a fost înfiinţat în 1995, printr-o rezoluţie a fostei Comisii ONU pentru Drepturile Omului, şi revizuit în 2008, de noul Consiliu. Până în prezent, s-au succedat doi experţi din grupul african pe acest post. Elementele de mandat ale raportorului special includ:

a) examinarea efectelor transportului ilicit de deşeuri toxice şi periculoase asupra exercitării drepturilor omului, în special dreptul la viaţă şi dreptul la sănătate;

b) cercetarea, monitorizarea, examinarea şi primirea de comunicări şi informaţii cu privire la traficul ilegal de deşeuri toxice şi periculoase;

c) elaborarea de recomandări şi propuneri privind măsurile adecvate pentru a controla, reduce şi eradica traficul ilicit, transportul de produse şi deşeuri toxice şi periculoase;

d) întocmirea, anuală, a listei ţărilor şi corporaţiilor transnaţionale angajate în transportul ilicit de deşeuri toxice şi periculoase, precum şi ţinerea evidenţei persoanelor decedate sau afectate de deşeuri”.

Deobicei, numirile pe aceste poziții se fac de către CDO (Consiliul pentru Drepturile Omului) și își îndeplinesc mandatul independent. În același timp, și ministerele de externe pot trimite candidaturi ale unor persoane, așa cum s-a întâmplat și în 2010, când Georgescu a fost propus de MAE român.

×
x close