Este, de asemenea, un for în care se vor anunța decizii de întărire a prezenței militare pe flancul estic, inclusiv în România.
Ucrainenii salută ajutorul NATO însă insistă ca Alianța să instituie o zonă de excludere deasupra Ucrainei.
Alianța refuză constant, pentru că ar însemna să vină în conflict direct cu Rusia și, practic, să înceapă al treilea război mondial.
Totuși, ucrainenii continuă să încerce.
Oleksii Matsuka este un jurnalist ucrainean cunoscut: a scris despre insurgenții separatiști din Donețk și legăturile lor cu Moscova.
Drept răspuns, mașina i-a fost incendiată. În vremuri de război, Matsuka s-a refugiat la Kiev.
Astăzi, a sosit la Bruxelles pentru a susține, jurnalistic, cauza închiderii spațiului aerian al Ucrainei pentru invadatorii ruși.
Matsuka a stat de vorbă cu Ana-Maria Roman, realizator News Hour with CNN.
Oleksii Matsuka, jurnalist ucrainean: "În vremuri de război, la Kiev, oamenii se ajută făcând schimb de informații pe WhatsApp"
"În fiecare casă din Kiev există un chat, fie că e WhatsApp sau altă platformă, prin care oamenii fac schimb de informații despre cum se pot ajuta. Deci dacă, spre exemplu, apartamentul tău a fost bombardat şi ușa de la intrare este deschisă, vecinii întreabă în acest chat dacă pot intra să ia mâncare sau alte lucruri (...)
Prima întrebare (pentru responsabilii NATO, n.r.) este despre cer şi despre închiderea traficului aerian. Pentru că toate lucrurile din jurul Kievului vin din cer. Am văzut rachete şi bombe, care nu vin din localitățile din jurul Kievului, ci din regiunea Mării Negre, din Rusia, din Belarus, iar faptul că spațiul aerian este deschis îi ajută pe ruși să ne bombardeze capitala (...)
Oleksii Matsuka, jurnalist ucrainean: "Pentru NATO închiderea cerului desupra Ucrainei este o decizie politică"
Este doar o decizie politică pentru NATO, ca să decidă închiderea traficului aerian. Semnalele comune dinspre NATO, ca mecanism unitar, sunt invizibile acum pentru Ucraina. Acesta este motivul pentru care am venit la summit. Am vrut să aflu clar care este planul lor pentru a susţine Ucraina prin mecanismul NATO.
Nu în mod separat, cum fac Germania, Franța sau SUA. Ci printr-una un mecanism comun", a declarat jurnalistul ucrainean.