Antena 3 CNN Actualitate Octombrie aduce schimbări majore în bugetele românilor. Unde dă Guvernul bani mai mulți și ce impozitează în plus de luna asta

Octombrie aduce schimbări majore în bugetele românilor. Unde dă Guvernul bani mai mulți și ce impozitează în plus de luna asta

Georgiana Iuzic
2 minute de citit Publicat la 18:36 01 Oct 2024 Modificat la 19:16 01 Oct 2024
GettyImages-862351962
Octombrie aduce schimbări majore în bugetele românilor. Foto: Getty Images

Luna octombrie este plină de schimbări importante pentru români. Pensiile sub 3.000 de lei nu vor mai fi impozitate, valoarea tichetelor de masă se majorează, iar plafonarea polițelor RCA a fost prelungită. Însă cum mereu cu o mână se dă și cu alta se ia, tot din această lună facturile cresc. Asta pentru că se introduce o nouă taxă pe care o vor achita atât consumatorii casnici cât și cei non casnici.

Din luna octombrie, seniorii vor rămâne cu mai mulți bani în buzunar după majorarea pragului de impozitare de la 2.000 la 3.000 de lei. Mai simplu spus, toți pensionarii care au pensii de până în 3.000 de lei vor fi scutiți de taxe. Restul, vor achita impozitul de 10% doar pe sumele ce depășesc noul prag.

Georgiana Iuzic - reporter Antena 3 CNN: La o pensie de 3.000 de lei, dacă în septembrie se plătea un impozit de 100 de lei aferent sumei care depășea pragul anterior, din octombrie, cei 100 de lei rămân în buzunarele seniorilor. La o pensie de 3.500 de lei, dacă până acum se plătea impozit de 150 de lei, din octombrie vedem că 100 de lei rămân în bunuzarele seniorilor, care vor plăti doar 50 de lei.

Cristian Păun - economist: S-ar putea ca începând cu 1 iauarie, după ce corectăm pensiile cu rata inflației, să vedem că unele pensii vor ieși din acest plafon și vor intra la contribuția de sănătate și la impozitul pe venit.

De la 1 octombrie, pe facturile tuturor românilor va apărea o nouă taxă numită CfD și care se va plăti pentru a susține investițiile în energia verde. Valoarea nu este una mare, însă se va adăuga la fiecare kwh consumat, plus TVA.

Astfel că un apartament cu două camere va plăti pe an 2,2 lei, în timp ce o casă care va avea consumul dublu va plăti peste 4 lei pe an în plus la electricitate. La marile fabrici taxa pe an ajunge la mii de lei.  

Georgiana Iuzic - reporter Antena 3 CNN: Producătorul de aluminiu, cel mai mare consumator de energie din România, consumă undeva la 3,2 milioane de mwh pe an, va plăti peste 486 de mii de lei.

Analiștii spun însă că această taxă s-ar putea majora în viitor.

Dumitru Chisaliță - expert energie: Dacă ne uităm pe istoricul altor fonduri care au fost demarate în România pentru a ajuta investițiile în energie, lucrul acesta s-a întâmplat, fie că vorbim despre taxa de cogenerare în 2011 și acum a ajuns să se dubleze în câțiva ani, fie că vorbim despre taxa pe energie verde.

Tot din această lună a fost prelungită și plafonarea prețurilor la polițele RCA. Însă chiar dacă prețurile au fost înghețate la nivelul prețurilor din februarie anul trecut, sumele sunt destul de mari. Tarifele de referință publicate de ASF arată că cel mai mult plătesc tinerii din Capitală sub 30 de ani, adică undeva la 3.000 de lei, iar cei din alte județe plătesc în jur de 2.000 de lei pe an pentru asigurarea mașinii.

×
Parteneri
x close