Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Noua metodă care îi ajută pe polițiști și procurori să-i bage mai repede la pușcărie pe violatorii pedofili | "Diferența este uriașă"

Noua metodă care îi ajută pe polițiști și procurori să-i bage mai repede la pușcărie pe violatorii pedofili | "Diferența este uriașă"

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 20:19 16 Ian 2024 Modificat la 20:19 16 Ian 2024

Dosarele au fost finalizate de câțiva procurori specializați în această metodă de intervievare.

Ei au reușit să obțină de la sute de copii abuzați informații considerate probe directe în instanță.

Pe baza noilor probe, făptașii au fost prinși relativ rapid, trimiși în instanță, judecați și condamnați.

Practic, în ultimul an, numărul pedofililor ajunși în fața judecătorilor din Capitală s-a dublat.

De regulă, audierea copiilor abuzați sexual implică aducerea acestora în încăperi aglomerate şi reci de la Poliție sau de la Parchet și audieri ore în șir, timp în care trauma este rememorată.

În țară există doar 100 de camere speciale pentru audierea copiilor. Iar polițiștii și procurorii specializați în intervievarea minorilor prin metoda nouă, netraumatizantă, sunt, de asemenea, puțini.

Procuror: "Declarațiile obținute prin noua metodă contează ca probe în instanță"

"Diferența este uriașă între abordarea clasică și această abordare științifică. (Se folosesc) în special întrebări deschise care fac apel la memoria copilului. Facem asta pentru ca informațiile obținute de la copil să fie credibile, precise, în afara oricărei suspiciuni de sugestie. Pot fi folosite ca probe și ne putem baza pe ele pentru aflarea adevărului în cauză", explică Marian Trușcă, procuror criminalist la Parchetul Capitalei

În acest fel, nu mai este nevoie ca victima să fie reaudiată, iar ancheta se finalizează în mai puțin de un an.

Peste 400 de minori din București, victime ale pedofililor, anul trecut

"O creștere semnificativă, chiar spectaculoasă, ajungând la 80 de rechizitorii trimise instanțelor de judecată și 3 acorduri de recunoaștere a vinovăției", completează Adrian Țîrlea, prim-procuror la Parchetul Capitalei. 

Datorită UNICEF si Asociației pentru Victimele Infracțiunilor Sexuale, 200 de polițiști și procurori români au putut fi instruiți de specialiști din străinătate cum să intervieveze minorii.

"Dacă statul ar putea sa extindă acest model de lucru, am ajunge într-un loc mult mai bun, în care copiii sunt văzuți, ascultați, crezuți, iar probele sunt mai lesne adunate în aceste dosare atât de sensibile", estimează Mihaela Chiper, președinta Asociației pentru Victimele Infracțiunilor Sexuale.

Numai anul trecut, peste 400 de copii din Capitală au căzut victime pedofililor. Este statistica oficială, nu cea reală, pentru că mulți minori abuzați încă nu au curaj să rupă tăcerea.

×
x close