Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Noi scumpiri la carne şi lactate, până la sfârşitul anului. Bogdan Chiriţoiu: "Specula nu e ilegală în România"

Noi scumpiri la carne şi lactate, până la sfârşitul anului. Bogdan Chiriţoiu: "Specula nu e ilegală în România"

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 20:57 03 Mai 2022 Modificat la 20:58 03 Mai 2022
scumpiri alimente
Noi scumpiri la carne şi lactate, până la sfârşitul anului. Bogdan Chiriţoiu: "Specula nu e ilegală în România" Sursa foto: Antena 3

Totul pentru că furajale şi-au dublat preţul, iar motorina este cu 3 lei pe litru mai scumpă faţă de anul trecut. 

Pe de altă parte, atât timp cât există cerere, producătorii, procesatorii şi comercianţii nu au de ce să scadă preţurile. Mai ales că, deocamdată, în România nu exista legea anti-speculă. 

Telemeau veche de oaie e acum în unele pieţe din Capitală 42-43 de lei pe kilogram, faţă de 35 de lei pe kilogram anul trecut. 

Preţurile ar putea însă continua să crească, în contextul scumpirii furajelor şi a costurilor mai mari cu energia. 

Carnea de porc s-ar putea scumpi cu 40%

"Dacă se mai scumpeşte motorina, gazele, curentul, vor mai creşte preţurile. Poate 10- 20%", apreciază Dumitru Beschiu, producător de produse tradiţionale.

Carnea de porc s-a scumpit deja în ultimul an cu peste 40% la raft, spun procesatorii. Noi scumpiri similare ar putea să apară până la sfârşitul anului. 

"Dacă nu se scumpeşte carnea cu 25-40%, complexurile de porci vor închide şi vor falimenta. Trebuie să creştem preţurile, nu avem cum. Cheltuielile cu furajarea reprezintă 75-80% din cheltuielile de furajare a porcului", spune Dimitrie Muscă, producător agricol.

Şi carnea de curcan e mai scumpă faţă de anul trecut. De exemplu, pieptul de curcan costa în 2021 în jur de 36-37 de lei pe kilogram, iar acum e de aproape 43 de lei pe kilogram. 

Puterea de cumpărarea a românilor este deja şubrezită. 

În contextul acestor scumpiri, voucherele de 50 de euro promise de stat sunt extrem de aşteptate. Mulţi nu se încadrează însă pentru a beneficia de aceste ajutoare. 

Doar intervenţia autorităţilor ar mai putea domoli tendinţa de creştere a preţurilor, însă acestea par legate de mâini. 

Consiliul Concurenţei: "Se simte nevoia să venim cu legislaţie în România împotriva speculei"

"Specula în sine nu e ilegală în momentul de faţă în România, de asta se simte nevoia să venim cu legislaţie în România împotriva speculei. Nu avem instrumente împotriva acestui fenomen", a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

În luna martie, inflaţia a ajuns în România la 10,2%, cel mai înalt nivel din ultimii 18 ani.   

×
x close