Lăcașul de cult a primit deja o amendă de 40.000 lei din partea ANSVSA și li s-au confiscat mai multe alimente care au fost trimise la analize în Bucureşti. Starețul mănăstirii susține că mâncarea nu avea cum să fie alterată pentru că toți enoriași au mâncat din ea și nimeni nu a pățit nimic.
Ziua a început cu scandal la Spitalul de Psihiatrie din Murgeni, acolo unde rudele pacienților care s-au îmbolnăvit din cauza alimentelor livrate ieri de mănăstire a Florești, au venit să ceară explicații medicilor.
"Măcar să-l văd, să zăresc, dar nu știu dacă mă lasă", spune o rudă a unui pacient aflat în spital.
"A mâncat cu o zi înainte o masă formată din pește. La prânz a fost borș de pește și pește prăjit cu orez, iar seara au avut conservă de pește. Conserva este de la noi din magazia noastră, achiziționat de la noi. Masa de la prânz a fost o pomană de la Mănăstirea Florești", spune Rodica Hitruc, medic primar psihiatru.
Trei persoane au murit și alte 29 au ajuns la spital cu simptome de toxiiinfecție alimentară, trei dintre ei fiind în stare gravă la momentul internării.
"La pacienții care au intrat în stop a apărut și o vărsătură, urmată de degradare bruscă a stării generale, urmată de stopul cardiorespirator, care nu a mai răspuns la manevrele de resuscitare", a mai spus Rodica Hitruc, medic primar psihiatru.
DSP-ul controlează acum lăcaşul de cult. Amendă de 40.000
"Starea pacienților de pe secția de boli infecțioase este stabilă, pe secție fiind internați în prezent 13 pacienți care au fost echilibrați hemodinamic în cursul zilei de ieri, prognosticul lor fiind favorabil.
De asemenea, mai avem un pacient pe secția ATI care a fost stabilizat hemodinamic, dar are un prognostic lent, favorabil", spune Oana Balbuzan, purtător de cuvânt spitalul Bârlad.
Au fost deja confiscate peste 100kg de pește ce vor fi trimise la probele pentru toxine și a fost dată și o amendă de 40.000 lei. Mai mult decât atât, Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, anunță că a demarat o anchetă prin care DSP va verifica dacă s-au respectat condițiile igienico-sanitare.
Reacţia ministrului Sănătăţii
"S-au prelevat probe de aliment de la spital, care au fost transmise și probe biologice de la pacienții care prezentau simptomatologie. Au fost trimisă la Institutul de Medicină Legală din Iași. De asemenea, Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a desfășurat o activitate de control atât la spital, cât și la mănăstirea de unde proveneau alimentele posibil incriminate", a spus ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila.
Deși este o practică ilegală, se pare că nu este prima dată când Spitalul de Psihiatrie din Murgeni primește alimente sub formă de pomană din partea Mănăstirii Florești.