Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Inflaţia din Europa, cel mai scăzut nivel de la începutul războiului în Ucraina. Ce se întâmplă cu prețurile în România

Inflaţia din Europa, cel mai scăzut nivel de la începutul războiului în Ucraina. Ce se întâmplă cu prețurile în România

Ioana Mircea
<1 minut de citit Publicat la 18:21 01 Iun 2023 Modificat la 18:45 01 Iun 2023
curs valutar BNR 30 mai 2023
Monede sau monezi? Cum spunem corect? Mulţi români nu ştiu asta Sursa foto: pexels.com

Din cauza ratei inflației, prețurile alimentelor, combustibililor, dar şi ale energiei au explodat, iar asta am simţit-o în fiecare lună mai pregnant, atunci când banii câștigați lunar nu au mai ajuns pentru achitarea facturilor, dar şi a cheltuielilor cu alimentele sau îmbrăcămintea.

Pare că aceste lucruri ar urma să se schimbe. Prețurile de consum în cele 20 de ţări, care utilizează moneda euro, au crescut cu 6,1% faţă de aceeași perioadă a anului trecut, dar sunt în scădere faţă de luna aprilie când procentul era de 7%, potrivit Agenției de Statistică a Uniunii Europene.

Citește și: Brânza cu roșii, un lux pentru români. Cât a ajuns să coste burduful de oaie în piețe

Astfel, ritmul de creștere al prețurilor alimentelor şi energie a scăzut. Iar inflația de bază, care exclude alimentele și energia, a încetinit la 5,3%, un minim al ultimelor patru luni. Avem şi câteva exemple.

Inflația a scăzut brusc în Germania, Franța, Italia și Spania. Şi în România există o scădere a inflației, la 11,23%, în aprilie, faţă de 14,53%, în martie, conform Institului Naţional de Statistică. Dar specialiștii avertizează că prețurile alimentelor de bază, chiar dacă inflația a scăzut nu vor scădea la fel de rapid.

 

×
Etichete: rata inflatie 2023
x close