Din cauza ratei inflației, prețurile alimentelor, combustibililor, dar şi ale energiei au explodat, iar asta am simţit-o în fiecare lună mai pregnant, atunci când banii câștigați lunar nu au mai ajuns pentru achitarea facturilor, dar şi a cheltuielilor cu alimentele sau îmbrăcămintea.
Pare că aceste lucruri ar urma să se schimbe. Prețurile de consum în cele 20 de ţări, care utilizează moneda euro, au crescut cu 6,1% faţă de aceeași perioadă a anului trecut, dar sunt în scădere faţă de luna aprilie când procentul era de 7%, potrivit Agenției de Statistică a Uniunii Europene.
Citește și: Brânza cu roșii, un lux pentru români. Cât a ajuns să coste burduful de oaie în piețe
Astfel, ritmul de creștere al prețurilor alimentelor şi energie a scăzut. Iar inflația de bază, care exclude alimentele și energia, a încetinit la 5,3%, un minim al ultimelor patru luni. Avem şi câteva exemple.
Inflația a scăzut brusc în Germania, Franța, Italia și Spania. Şi în România există o scădere a inflației, la 11,23%, în aprilie, faţă de 14,53%, în martie, conform Institului Naţional de Statistică. Dar specialiștii avertizează că prețurile alimentelor de bază, chiar dacă inflația a scăzut nu vor scădea la fel de rapid.