Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Nivel record la fondurile de la Pilonul II de pensii. Condiţiile în care se pot retrage banii

Nivel record la fondurile de la Pilonul II de pensii. Condiţiile în care se pot retrage banii

Activele din fondurile de la Pilonul II de pensii au crescut cu aproape 30% într-un singur an, contribuțiile din luna aprilie 2024 ajungând la aproximativ 1,5 miliarde de lei. Condițiile în care pot fi retrași banii.

de Redacția Antena 3 CNN    |    27 Mai 2024   •   19:00

Fondurile de pensii private obligatorii aveau active în valoare de 135,5 miliarde lei, la finalul lunii aprilie 2024, în creştere cu 28,8% faţă de nivelul înregistrat la aceeaşi dată din 2023. Contribuțiile încasate în luna aprilie 2024 au fost în valoare de 1,45 miliarde lei, în timp ce contribuţia medie a fost 357 lei.

La finalul lunii aprilie, titlurile de stat deţineau cea mai mare pondere în cadrul activelor, de 88,143 miliarde de lei, respectiv 65,1%. Pe locul doi se aflau acţiunile, cu 33,89 miliarde de lei , iar pe poziţia a treia obligaţiunile corporative, cu 6,496 miliarde de lei. Conform ASF, fondurile de pensii private obligatorii aveau 8.204.485 de participanţi în aprilie 2024.

Unde se investesc banii din Pilon II

1. titluri de stat: 65 %

2. acţiuni: 25%, iar pe poziţia a treia

3. obligațiunile corporative: 4,8% din total active

 Când pot fi retrași banii din Pilonul II

Potrivit legislației în vigoare (Legea 411/2004), fondurile de pensii private din Pilonul II fac plăți către participanți și beneficiari exclusiv în următoarele trei situații:

  • 1. Când participantul obține decizia de pensionare pentru limită de vârstă din sistemul public;
  • 2. Când participantul obține decizia de pensionare pentru invaliditate din sistemul public;
  • 3. În cazul nefericit al decesului participantului, situație în care activul acumulat de participant în contul personal din Pilonul II este plătit către moștenitorii săi legali sau testamentari.

17.000 lei, valoarea medie strânsă într-un cont de pensii de un român

La 16 ani de activitate în beneficiul romanilor, Pilonul II de pensii private obligatorii traversează o perioadă excelentă, atât din perspectiva rezultatelor investiţionale obținute, cât și a stabilității legislative și a piețelor financiare. 

Cele 7 fonduri de Pilon II administrează în prezent sume de peste 135 de miliarde de lei (27 de miliarde de euro), o acumulare istorică de capital românesc, care finanțează atât creșterea economică și crearea de locuri de muncă bine plătite, cât și investițiile publice, prin achiziția de titluri de stat. 

Numărul participanților la sistem a depășit 8 milioane, adică majoritatea covârșitoare a populației active a României.Valoarea contului mediu la nivelul întregului sistem este de circa 17.000 lei, însă valoarea contului pentru participanții care au stagiu complet de cotizare este de circa 3 ori mai mare, ajungând la aproximativ 10.000 de euro de participant. 

Din sumele acumulate în conturile romanilor, circa 72% reprezintă contribuțiile virate, restul de 28% fiind câștigul realizat de investițiile administratorilor, net de toate comisioanele percepute. 

Pe întreaga perioadă de 16 ani de activitate, fondurile de Pilon II au înregistrat un randament mediu de 7,8% pe an, printre cele mai ridicate din Europa și OECD pe această perioadă.

Recenta majorare a contribuției virate la Pilonul II de la 3,75% la 4,75% din câștigul brut lunar al participanților reprezintă un mare pas în direcția accelerării acestei acumulări de capital care aduce beneficii atât economiei, cât și salariaților romani. 

În prezent, volumul lunar de contribuții virate în Pilonul II este cu 50% mai mare decât în urmă cu un an și dublu față de valoarea din urmă cu 4 ani.

×
Subiecte în articol: pilonul II de pensii
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close