Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Motivul pentru care Ucraina și Rusia trebuie să negocieze, dezvăluit de un general american

Motivul pentru care Ucraina și Rusia trebuie să negocieze, dezvăluit de un general american

Pe lângă bombardamentele masive cu care se confruntă în fiecare zi, ucrainenii încep să simtă asprimea iernii.

de Redacția Antena 3 CNN    |    17 Noi 2022   •   19:50

În Kiev au fost consemnate, joi, temperaturi de -2 grade Celsius şi ninsori. În Liov, -1 grad și zăpadă.

În multe alte locuri din țară este lapoviță.

Multe zone din Ucraina sunt lipsite curent electric, fără căldura și chiar fără apă, după atacurile rusești masive din ultimele săptămâni asupra infrastructurii energetice.

În Harkov, peste 90 de mii de consumatori casnici nu au curent.

Sumî este o altă regiune fără curent. În Ternopil, aproximativ 90 de mii de oameni nu au electricitate.

Joi, rușii au bombardat facilități ale Naftogaz, cea mai mare companie națională de petrol și gaze din Ucraina.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Putin mizează pe presiunea valului de refugiați ucraineni asupra Europei

În această situație, milioane de ucraineni iau în calcul să-și părăsească, din nou, casele şi să plece spre Polonia, România şi alte ţări vecine.

Din această criză, președintele rus Vladimir Putin vrea să tragă avantaje, adică să pună presiune pe Uniunea Europeană și chiar pe NATO.

În România, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, IGSU, a cheltuit până în luna octombrie 400 de milioane de lei sub formă de asistență pentru refugiați.

Asta înseamnă peste 80 de milioane de euro.

Generalul american în rezervă James "Spider" Marks spune, în exclusivitate la News Hour with CNN că negocierile între Ucraina și Rusia trebuie să înceapă pentru că, odată cu venirea iernii, țările din Europa vor primi un nou val de refugiați, iar acest efort financiar uriaș nu va putea fi susținut la nesfârșit.

Generalul (r) american James Marks:"Dacă Putin detonează o armă nucleară, armata lui va fi măcelărită de NATO în patru zile"

Generalul James Marks: "Una dintre rachetele lansate de ucraineni sau de ruși a aterizat în Polonia. Asta e o tragedie. Nu există garanții că asta nu se va întâmpla din nou (...)

Dacă Putin ar folosi o armă nucleară tactică sau orice fel de armă de distrugere în masă, eu cred că ceea ce ar face NATO ar fi să răspundă prin trimiterea de forțe armate conduse de un comandant american în Ucraina Acestea s-ar duce după forțele rusești.

Forțele rusești ar fi măcelărite în mai puțin de 96 de ore (...)

Putin a făcut o treabă foarte eficientă în a lovi structurile energetice, alimentare şi de siguranță națională (din Ucraina)."

Întrebare: "Credeţi că Putin ar ataca România?"

Generalul James Marks: "Ar putea, are capabilitățile necesare. Dar o va face? Absolut, nu (...) Cred că Putin știe că este într-o situație legitimă de a negocia pentru că, în mintea lui, este într-o poziție de putere. Zelenski, de cealaltă parte, crede și el că este într-o poziție de putere.

Generalul (r) american James Marks:"Presiunea țărilor NATO va forța Ucraina să accepte negocieri"

Cred că există o oportunitate de negociere. Este foarte dificil, pentru că președintele Zelenski vrea să obțină o Ucraina reîntregită. Nu știu dacă e posibil, dar astea sunt discuțiile care trebuie să aibă loc și cred că a venit timpul. Cred că întrebarea este cât va mai putea Ucraina să reziste, cât timp va mai putea NATO să susțină Ucraina? Pot avea loc negocieri prin care Ucraina să își păstreze suveranitatea, cu 15% din țară ocupată de ruși? Cu acest atac continuu, este de înțeles că vor fi mai mulți refugiați care părăsesc Ucraina, pentru că nu pot trăi în acele condiții.

Iar Putin înțelege asta, înțelege că asta va pune presiune pe NATO și se va schimba dinamica și narațiunea acestui război. Inevitabil, va fi o discuție și o presiune dinspre alte țări NATO, precum România, spre președintele Zelenski (...) în care se va pune problema așa:

'Uite, nu putem continua să plătim aceste sume de bani, pur și simplu nu ne permitem, avem probleme în țările noastre, probleme financiare, suntem aici pentru voi și vă susținem, dar nu putem face asta pe termen nelimitat. Care ar fi soluția? Nu putem continua să primim milioane dintre cetățenii voștri în țările noastre. O facem acum, dar cât timp ne vom mai permite să facem asta?'

Iar de aici vor porni negocierile."

Foto galerie: Zăpadă și frig la Kiev, pe fondul bombardamentelor ruse asupra Ucrainei

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close