Acum șapte luni, România a devenit "acasă" pentru Mohammad.
S-a întâmplat astfel după un drum de două luni și jumătate, pe cât de lung, pe atât de periculos.
Bărbatul de 27 de ani a trecut prin Grecia, Albania, Kosovo și Serbia și a dormit deseori sub cerul liber.
El și-a spus povestea într-un reportaj difuzat la News Hour with CNN la Antena 3.
Decizia de a pleca din Siria nu a fost ușoară.
Însă după 10 ani de război și după mai multe drame personale, Mohammad a hotărât că este mai bine pentru el și familia lui să-și construiască un viitor departe de casă.
Mohammad, sirianul care și-a găsit refugiu în România: Aici nu este rasism iar oamenii sunt drăguți
"În România mă simt în siguranță, este o țară unde oamenii sunt drăguți cu mine şi nu este rasism aici.
Am plecat din Siria din cauza morții. Acolo oamenii se omoară între ei (...) acolo se face diferența între religii, există extremism. Din aceste cauze, familiile, părinții şi copiii au început să aibă opinii diferite", povestește el.
După ani de luptă cărora nici în prezent nu li se întrevede sfârșitul, nu se mai face nicio diferență între militari şi civili, continuă el. Mohammad a fost chemat sub arme la un moment dat.
"Eu am fost chemat să fac armata obligatorie, să merg la frontieră cu arme şi să omor alți oameni.
Dar dușmanul este ca mine, este doar alt sunnit. Şi Dumnezeu nu a zis să ne omorâm frații, deci cum pot eu să omor? Şi dacă nu omor, atunci voi fi eu omorât", spune Mohammad.
Deşi și-a găsit liniștea în România, Mohammad se gândește la familia lui, rămasă în Siria, care este supusă persecuțiilor regimului.
"Familia mea este în pericol pentru că, din când în când, cei de la stat îi cheamă la interogatorii şi îi rețin. Îi întreabă lucruri pe care ei nu le cunosc, despre care nu au informații, şi aruncă asupra lor acuzații mincinoase. Dar ei nu au nicio vină", explică el.
Lui Mohammad îi este foarte dor de soţie şi de cei doi copii, de cinci şi doi ani. Când vorbește despre ei, ochii i se umplu de lacrimi.
Mohammad, sirianul care nu se poate întoarce acasă: împușcat, torturat și mutilat
"Fata se numeşte Malak al Sham, iar băiatul se numeşte Malek. Mă simt foarte singur pentru că m-am despărțit de copiii mei. Mă simt sufocat, iar lângă copiii mei, mă simt că sunt în altă lume. Viaţa lor este în pericol mare", oftează bărbatul.
Pentru Mohammad, revenirea în Siria echivalează cu o condamnare la moarte.
A fost încarcerat de două ori, ultima oară petrecând doi ani într-o închisoare controlată de un grup extremist.
Acolo, a văzut şi a trăit toate felurile de tortură. Are două gloanţe în burtă şi a fost ars în zona genitală.
Planul lui implică aducerea familiei sale în România. Altfel, povestea sa va rămâne doar pe jumătate una de succes.
"Încerc să-mi aduc şi familia aici, să mă întâlnesc din nou cu ai mei copii, să-i înscriu la scoală, să-şi finalizeze educaţia aici, în această ţară care este o țară bună", spune el, după care se oprește, pentru că emoțiile sunt prea puternice și nu îi permit să continue.