Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Modificare majoră pentru șoferii suspectați că au condus sub influența alcoolului sau drogurilor. Ordinul emis de Ministerul Sănătății

Modificare majoră pentru șoferii suspectați că au condus sub influența alcoolului sau drogurilor. Ordinul emis de Ministerul Sănătății

Raluca Măndoiu
2 minute de citit Publicat la 19:02 13 Mar 2024 Modificat la 19:02 13 Mar 2024

Ministerul Sănătății a emis un ordin prin care este permis medicilor de pe ambulanță să recolteze probe biologice șoferilor implicați în evenimente rutiere sau care sunt suspectați că au condus sub influența alcoolului sau a drogurilor.

Alexandru Rafila vrea ca personalul SMURD sau cel de pe Ambulanță să recolteze probe biologice de la șoferii bănuiți că au consumat alcool sau stupefiante. În plus, aceeași medici ar trebui să îi și examineze pe șoferi.

Solicitare a provocat un val de critici, iar ordinul ar putea fi retras.

La începutul lunii martie, Ministerul Sănătății a oficializat ordinul prin care e permisă recoltarea de mostre biologice șoferilor de către personalul serviciilor de urgență.

Conform deciziei, echipajele de pe ambulanțe pot preleva probe biologice pentru a determina dacă un șofer a consumat sau nu băuturi alcoolice sau droguri.

Șoferii băuți sau drogați vor fi depistați mai repede

Noile norme stabilesc că recoltarea mostrelor biologice de la persoanele implicate în evenimente sau împrejurări în legătură cu traficul rutier, în vederea determinării alcoolemiei sau a prezenței în organism a substanțelor psihoactive, din dispoziția organelor abilitate, se realizează în regim de urgență de către personal medical care are aviz de liberă practică valabil, în cea mai apropiată dintre următoarele unități sanitare publice autorizate:

  • unități sanitare care au în structură unitate de primire a urgențelor sau compartiment de primire a urgențelor;
  • instituții de medicină legală.

Medicii de pe ambulanță pot recolta probe biologice

De asemenea, Ordinul Ministerului Sănătății stabilește că recoltarea probelor biologice se poate face și de echipajele de pe mașinile de urgență.

"Recoltarea mostrelor biologice de la persoanele implicate în evenimente sau împrejurări în legătură cu traficul rutier, în vederea determinării alcoolemiei sau a prezenței în organism a substanțelor psihoactive, din dispoziția organelor abilitate, se poate efectua și în ambulanță ori în autospecială cu funcție de ambulanță care aparține Serviciului mobil de urgență, reanimare și descarcerare, având echipaj cu medic”, se stabilește, de asemenea, prin ordinul 1.252/2024 emis de Ministerul Sănătății.

Așadar, numai echipajele de ambulanță cu medic pot preleva probe biologice.

Examenul medical al șoferului prin care se evaluează efectele consumului recent de băuturi alcoolice sau substanțe psihoactive se face acum în toate cazurile în care se recoltează mostre biologice.

Anterior, legislația stabilea că examenul medical se efectua numai la solicitarea poliţistului rutier, dacă persoana în cauză era implicată într-un accident de circulaţie rutieră în urma căruia a survenit decesul sau rănirea uneia sau mai multor persoane.

×
x close