Antena 3 CNN Actualitate Social Mii de copii aflați în plasament vor rămâne fără asistenți maternali, după noile modificări: „Fetița s-a atașat foarte mult de noi”

Mii de copii aflați în plasament vor rămâne fără asistenți maternali, după noile modificări: „Fetița s-a atașat foarte mult de noi”

asistent maternal
Peste jumătate dintre actualii asistenți maternali riscă să-și piardă dreptul de practică / sursă foto: Getty Images
de Roxana Mihăiescu    |    27 Sep 2024   •   20:01

Situație incertă pentru mii de copii aflați în plasament. Peste jumătate dintre actualii asistenți maternali riscă să-și piardă dreptul de practică. Noul statut le impune să aibă liceul absolvit și să locuiască într-o zonă unde sunt școli, dispensare și canalizare. Șase din zece asistenți nu se încadrează, însă în aceste condiții, autoritățile caută soluții pentru mii de copii aflați în plasament de tip familial.

În cel mult 4 ani, peste 6.000 de asistenți maternali vor fi nevoiți să renunțe la copiii pe care îi îngrijesc și îi cresc. În această situație este și Mihaela. Este asistentă maternală de 3 ani de când a luat în grijă o fetiță cu grad de handicap.

„Noi ne-am atașat foarte mult. Eu nu știu ce o să fie dacă va fi așa, să o dăm înapoi. Fetița a uitat prin ce a trecut, de traumele pe care le-a avut. Ea s-a atașat foarte mult și asta ar fi pentru ea, nu știu cum să zic, pentru că ea deja ne vede pe noi ca familia ei, mami, tati”, a declarat Mihaela, asistentă maternală.

Oficiali au decis să modifice statutul asistentului maternal din dorința de a crea un mediu mai sigur și mai bun pentru copii. Așa s-a hotărât ca asistenții maternali să poată profesa doar dacă au liceul absolvit și dacă locuiesc într-o zonă unde să existe canalizare și acces facil la unități de învățământ, spitale sau dispensare. 

Totodată, pentru a fi asistent maternal vârsta minimă este de 21 de ani. Legea va permite luarea în plasament a cel mult doi copii, cu excepția cazurilor că minorii sunt frați și nu trebuie separați.

„Atâția tineri care din anumite motive au ajuns să aibă probleme penale. Și unul dintre aceste motive a fost și faptul că ei ori au crescut cu traume, pentru că au fost mai mulți copii în grija unui asistent maternal, ori că acesta nu a avut o pregătire suficientă”, a declarat Natalia Intotero, ministrul Familiei.

„Este absolut irelevant nivelul de studii pentru asistent maternal. Ce contează este o evaluare a potențialelor de a crește copii, a empatiei pe care o pot oferi unor copii, a perspectivelor pe care le pot oferi acestor copii”, a declarat Ciprian Necula, sociolog. 

În România sunt în prezent aproape 16.000 de copii aflați în plasament, la 11.000 de asistenți maternali. Mai mult de jumătate dintre aceștia își vor pierde însă dreptul de practică, iar autoritățile trebuie să găsească soluții urgente pentru situația incertă a copiilor.

„Sunt și foarte mulți care termină inclusiv facultățile de asistență socială și nu au un loc de muncă. Este o formă de angajabilitate în domeniul în care ei s-au pregătit”, a mai declarat Natalia Intotero, ministrul Familiei.

La cererea mai multor asociații și sindicate, Ministerul Familiei ia în calcul ca noile măsuri să intre în vigoare peste 4 ani, nu peste doar 2 ani.

 

×
Citește mai multe din Social
» Vezi toate știrile din Social
Cele mai noi știri
Parteneri
x close