Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Hepatita la copii. Mihaela Bâlgrădean, medic pediatru, explică mecanismul şi semnele la care să fim atenţi | Ce spune despre suplimentele pentru protejarea ficatului

Hepatita la copii. Mihaela Bâlgrădean, medic pediatru, explică mecanismul şi semnele la care să fim atenţi | Ce spune despre suplimentele pentru protejarea ficatului

Claudia Popovici
2 minute de citit Publicat la 18:59 28 Apr 2022 Modificat la 19:34 28 Apr 2022
Mihaela B?rl?dean medic pediatru
Sursa foto: Colaj Antena 3 / Alexandre Schneider/Getty Images

Întrebată cum ne poziționam în faţa amenințării hepatitei misterioase la copii, Mihaela Bâlgrădean, profesor universitar, medic primar pediatru, medic primar nefrologie pediatrică, a explicat:

"Hepatita este o inflamație a ficatului, asta este deja bine ştiut. În cauzalitatea acestei boli intră în primul rând virusurile.

Sigur că cele hepatitice şi binecunoscute A,B,C,D,E sunt cele mai frecvente. Dar alături de ele sunt şi alte virusuri printre care discutăm şi despre adenovirus, aşa cum putem discuta şi despre citomegalovirus, virusul stainbar sau virusul varicelei. Toate aceste virusuri pot fi incriminate în cauzalitatea hepatitelor la copii", a spus medicul pediatru. 

Ce înseamnă o trecere printr-o astfel e boală?

Întrebată apoi ce înseamnă o trecere printr-o astfel e boală şi dacă pe parcurs pot fi afectate şi alte organe, medicul Mihaela Bâlgrădean a precizat:

"Sigur că da. Spuneam la început despre o inflamație care poate deteriora şi chiar distruge celula hepatică, în condițiile în care discutăm de o boală acută sau putem discuta de cronicizarea ei.

Lucrurile acestea se pot întâmpla în infecții cauzate de virusuri, dar se poate întâmpla şi în cazul unor boli autoimune în care se declanșează mecanisme imune care la rândul lor sunt urmate de inflamație, deci de destrucția celulelor hepatice.

În aceste condiţii se poate ajunge prin gravitatea bolii chiar la transplant hepatic prin cronicizarea acestei boli şi prin distrugerea unor multe celule din interiorul ficatului, pentru că structura lui este alcătuită din hepatocite care, în acest context inflamator, suferă de necroze şi de destrucție celulară.

Acesta este mecanismul şi nu trebuie să ajungem la aceste forme grave. Eu cred că cel mai bun lucru este ca părinţii să cunoască semnele care pot duce la o hepatită acută ce mai apoi poate conduce la gravarea bolii", a mai precizat medicul pediatru Mihaela Bârlădean.

Măsuri de prevenție

Întrebată apoi care este calea corectă pentru a preveni hepatita nouă la copii şi ce rol au suplimentele pentru protejarea ficatului, medicul pediatru Mihaela Bâlgrădean a explicat:

"Prima cale de prevenție stă în măsurile de igienă. În formele obișnuite de hepatită virusurile se transmit pe cale fecal-orală. Deci spălarea mânuțelor copiilor este extrem de importantă. Desigur şi igiena legată de spălatul fructelor al legumelor.

Mai puţin discutăm de suplimente alimentare pentru că nu este cazul să tratăm ceva ce nu ştim. Ne aflăm în faţa unei boli infamatorii de acest fel atunci când apare o simptomatologie care conduce la ea.

Simptomatologia este inițial a unei gripe care asociază evident apariţia icterului, deci îngălbenirea tegumentelor şi a albului ochilor, ceea ce traduce primele semne de hepatită alături de urini închise la culoare şi fecale decolorate.

Aceste lucruri trebuie cunoscute. Este vorba de o gripă care afectează mai ales aparatul digestiv, deci poate fi vorba de vărsături, de diaree, de dureri abdominale şi alături de febră de foarte multe ori", a mai explicat Mihaela Bâlgrădean, profesor universitar, medic primar pediatru, medic primar nefrologie pediatrică, la News Hour with CNN de la Antena 3. 

×
TOP articole
TOP articole
x close