Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Mica armată de lângă Cernăuţi. Seniorii care îşi apără satul până la moarte

Mica armată de lângă Cernăuţi. Seniorii care îşi apără satul până la moarte

Gabriel Dano
2 minute de citit Publicat la 19:06 04 Mar 2022 Modificat la 19:46 04 Mar 2022
sdewtyufgh

Stau de pază, cu schimbul, câte şase ore şi verifică pe oricine trece.Toate aceste lucruri sunt făcute de bătrâni, tinerii au plecat să lupte. Femeile şi copiii împletesc, în şcoală, plase pentru camuflaj.

În satul Sterche, de lângă graniţa cu România, se ţin momente de reculegere pentru cei căzuţi în lupte. Unii sunt de ai lor, tineri plecaţi la oaste, să-şi apere ţara de ruşi. În lipsa lor, apărarea satului stă în seniori.

Oamenii au format baricade și stau de pază și verifică toate mașinile care intră și ies din localitate.

"Nu poate intra oricine în sat sau să iasă din sat, ci numai oamenii care locuiesc aici. Dacă vine cineva străin nu poate să intre liber în sat, toate intrările sunt închise. Ne schimbăm la 6 ore", declară unul dintre localnici.

Şcoala din sat e adăpost pentru femei şi copii. Câţiva kilometri mai încolo, în satul Chahor, şcoala s-a transformat în altceva: o fabrică de plase de camuflaj pentru armata ucraineană.

"Stăm toți și cine cum poate ajută. Suntem toți voluntari aici", spune una dintre voluntare, o tânără în vârstă de 21 de ani care mărturisește că soțul său este la război.

Reportajul exclusiv News Hour with CNN realizat de Paul Ciurari şi George Chironică, pe larg, în materialul video: 

O poveste de dragoste în vremuri de război. El e rus, ea e ucraineancă

Poveste de dragoste în vreme de război. O dovadă că dragostea învinge ura. În Gara de Nord, am cunoscut o familie specială. El e rus. Ea ucraineancă. Pentru ei, războiul nu e o cale. Iar Ucraina - nu mai e casă.

Au fugit, cu trenurile, spre Vest. Unde speră să o ia de la capăt. Pavel, Tania, Kira - o familie ca oricare alta înainte să înceapă războiul. El lucra în domeniul IT. Ea era nutriţionist.

Aveau meserii, o casă, o viaţă. Şi-apoi au început bombardamentele. Şi fuga cu trenul din ţară în ţară.

Cu teama în suflet, dar curajul în minte, şi-au împachetat câteva lucruri şi au plecat. Spre pace.

"Ziua în care a început totul am văzut în jur o nebunie pentru că oamenii încercau să cumpere tot ce puteau, să scoată toţi banii din bancomate. Peste tot în tot oraşul traficul era un haos aşa că da, este ca un coşmar în zilele noastre", a spus Pavel.

În urmă au rămas bunicii. Părinţii lor. Ai lui sunt în Rusia, iar ai ei sunt în Ucraina. 

ONU estimează că numărul persoanelor care ar putea părăsi Ucraina va depăși pragul de 4 milioane.

Război în Ucraina | Specialiștii de la centrala nucleară Zaporojie lucrează sub amenințarea armei 

Este ziua a noua a războiului din Ucraina şi deja e clar că nu se va termina curând. În ciuda restricţiilor impuse Rusiei de majoritatea ţărilor democratice, Vladimir Putin nu dă înapoi. 90% din armata sa e plasată la graniţa Ucrainei, potrivit Pentagonului.

Între timp, peste localităţile ucrainene cad bombe şi mor oameni nevinovaţi.

Citiţi şi: Separatiștii din Transnistria cer recunoașterea internațională ca stat și anunță că vor relații diplomatice cu Republica Moldova | Scenariul amintește de cel aplicat în Donbas

×
x close