Inițial, salvamontiștii din Gorj și Hunedoara au văzut pe cer o lumină puternică și o flacără, iar zgomotul puternic i-a făcut să creadă că ar fi vorba despre un avion care are probleme tehnice.
Meteoritul a fost văzut în jurul orei 22. Atunci, se pare, ar fi traversat România, iar salvamontiștii din două județe din Gorj și din Hunedoara au intrat în alertă după ce au observat pe cer o lumină puternică, cu flacără și zgomot, care s-a deplasat în mare viteză, la mică distanță, peste creasta masivului Vulcan.
Inițial s-a crezut că este vorba despre un avion care s-a prăbușit sau care are probleme tehnice, însă după verificarea sistemului 112, salvamontiștii și-au dat seama că este vorba despre altceva.
Au analizat apoi imaginile pe care le-au filmat și au constatat că, cel mai probabil, este un meteorit care a urmat o traiectorie prin județul Gorj.
Citeşte şi: Astronom român, explicații despre mingea de foc care a brăzdat cerul României: "Se numește meteor"
Ulterior, pe rețelele de socializare au apărut imagini din mai multe locații. A fost văzut în Cluj, în Hunedoara, Gorj, Dolj și Bulgaria. Meteoritul s-ar putea să fi căzut în Bulgaria. Autoritățile de acolo au anunțat că regiunea Vidin din Bulgaria s-a auzit un bubuit puternic. Până acum nu există informații care să facă referire la persoane rănite, incendii sau pagube materiale.
Acelaşi fenomen cosmic s-a petrecut în 2013, în Kamensk-Uralsky, Federaţia Rusă, dar a fost mult mai devastator, provocând rănirea a 1.491 de persoane şi avarierea a 7.200
Potrivit specialiștilor de la space.com, astfel de fenomene nu sunt chiar atât de rare pe cât ne-am aştepta.Mii de roci spatiale ajung pe suprafața pământului în fiecare an.
Meteoroid, bolid sau meteorit
Mai înainte de a rezulta un meteorit, este nevoie de un asteroid.
Un asteroid este o planetă minoră, un obiect care nu este nici o planetă adevărată , nici o cometă, şi care orbitează în interiorul Sistemului Solar.
Sunt corpuri stâncoase, metalice sau îngheţate, fără atmosferă. Dimensiunile şi formele asteroizilor variază semnificativ, variind de la roci de 1 metru până la o planetă pitică de aproape 1000 km în diametru.
Meteorul, numit popular „stea căzătoare”, este fenomenul care constă în apariția, pe bolta cerească, a unei dâre luminoase. Aceasta apare când particule cosmice (numite meteoroizi), care se mișcă cu viteze foarte mari, pătrund și ard în atmosfera terestră.
Un bolid este fenomenul luminos cauzat de intrarea în atmosferă a unui corp ceresc, natural, solid, extraterestru (meteoroid) mai mult sau mai puțin mare. Fragmentele meteoroidului care ajung la sol sunt meteoriți.
Un superbolid este un bolid care atinge o magnitudine aparentă de -17 sau mai strălucitoare, care este de aproximativ 100 de ori mai strălucitoare decât luna plină. Exemple recente de superbolide includ meteoritul Sutter's Mill din California și meteoritul Celeabinsk din Rusia, notează Wikipedia.