Unii români vor să renunțe la preparatele tradiționale românești și să pună pe masa de Crăciun mâncare internațională. Pe mesele cosmopolite sunt în trend, de sărbători, platourile cu fructe de mare, caracatiță, somon sălbatic şi kaviar.
Toba, caltaboşul, piftia, sărmăluţele şi friptura de porc sunt tăiate din meniul celor care vor preparate din bucătăria internaţională. Aceştia aleg foie gras, sushi şi curcan la cuptor. Până şi cei care se declară tradiţionalişti recunosc că sunt curioşi să încerce şi reţete străine.
Citește și: Suma pe care românii o alocă pentru masa de Crăciun, anul acesta. Cel mai căutat produs
De exemplu, panettone, bogat în fructe confiate şi umplut din abundenţă cu creme de fistic sau ciocolată, devine regele deserturilor de Crăciun. Gurmanzi, românii încearcă însă şi alţi cozonaci.
Şi la capitolul fructe, gusturile românilor s-au schimbat. Dacă înainte de Revoluţie, râvneau să aibă pe masa de sărbători portocale şi banane, acum sunt mai căutate rodiile, kaki, mango şi papaya.
Sunt însă ''arzătoare'' pentru buzunar. Tot ce este exotic şi de lux este mai scump.