Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Teodor Meleșcanu explică ce lipsește, de fapt, pentru ca războiul să se încheie

Teodor Meleșcanu explică ce lipsește, de fapt, pentru ca războiul să se încheie

Gabriel Dano
2 minute de citit Publicat la 18:52 25 Mar 2022 Modificat la 20:04 25 Mar 2022
rtrtr

"De la summit-ul NATO de la Bruxelles, vizita președintelui Biden a avut același mesaj: NATO este hotărât să descurajeze Rusia și să apere toate țările membre având în vedere conflictul între Rusia și Ucraina. E o idee care a fost transmisă de mai multe ori și pe care trebuie să o avem în vedere în continuare.

Eu cred că ar trebui să ne concentrăm și pe problemele legate de negociere, de încheierea a acestui conflict. Orice conflict, oricât de mare ar fi trebuie să te așezi la masă", a spus Teodor Meleșcanu.

Întrebat de ce nu vedem încă progrese în negocierile dintre Ucraina și Rusia, Meleșcanu a răspuns:

"Deocamdată se lucrează pe temele pe care le au fiecare și din acest punct de vedere lucrurile evoluează destul de bine, evident, fiecare cu partea lui. Nimeni nu va avea o decizie de o parte sau de alta, dar există o posibilitate reală care se poate face foarte rapid și asta ar putea să fie printr-o întâlnire la nivel înalt a celor doi președinți, Putin și Zelenski și eu cred că cea mai bună soluție ar fi să aibă și un moderator.

Moderatorul cel mai bun este președintele Macron, care are acum o poziție foarte importantă, este președintele Consiliului European și a avut tot timpul un dialog foarte clar cu Putin".

Reacția Moscovei, după ce Zelenski a spus că rezultatul negocierilor de pace trebuie supus la vot

Rusia a admis că Ucraina are dreptul de a decide convocarea unui referendum în care poporul să se pronunțe asupra unui posibil acord de pace obținut la negocieri.

Ideea referendumului a fost evocată de președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

''Ucraina este un stat suveran, așadar (ucrainenii) pot și trebuie să facă anumite proceduri statale interne'', a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Într-un interviu acordat luni, președintele Volodimir Zelenski a semnalat că un eventual compromis obținut la negocierile cu Rusia în privința încetării luptelor și a garanțiilor de securitate pentru Kiev va trebui supus unei consultări populare în Ucraina.

Rusia cere în principal stabilirea unui statut de neutralitate pentru Ucraina, demilitarizarea țării, un statut oficial pentru limba rusă, recunoașterea suveranității Rusiei asupra Crimeii anexate și dreptul la autodeterminare al provinciilor separatiste proruse din Donbas.

Ucraina și-a anunțat deschiderea în privința unui statut de neutralitate, cu garanții de securitate solide din partea Occidentului însă a semnalat că nu acceptă concesii în privința integrității sale teritoriale.

Zelenski, declarație despre soarta unui eventual acord la negocieri

"Orice compromis în negocierile cu Rusia, menit să pună capăt conflictului, va fi supus unui referendum în Ucraina", a declarat Zelenski într-un interviu pentru un site de știri regional ucrainean, citat de AFP.

"Am explicat-o pentru toate grupurile de negocieri: atunci când vorbiți despre toate aceste schimbări (dintr-un eventual acord, n.r.)m noi le vom supune unui referendum", a continuat președintele ucrainean.

"Poporul va trebui să se pronunțe asupra unor forme de compromis. Și ține de discuțiile noastre cu Rusia în ce vor consta aceste compromisuri", a adăugat el.

Președintele ucrainean a revenit asupra problemei-cheie a apartenenței Ucrainei la NATO, după ce a recunoscut, recent, că Ucraina nu va face parte din această organizație.

" Noi nu suntem acceptați, pentru că statelor membre le este frică de Rusia. Asta-i tot. Și noi trebuie să ne calmăm și să spunem: 'Ok, este nevoie de alte garanții de securitate'", a explicat președintele ucrainean.

Aceste garanții ar urma să vină tot de la niște state din NATO, pe care însă Zelenski nu le-a nominalizat.

×
x close