Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Măsuri de securitate fără precedent la expoziţia dedicată lui Constantin Brâncuşi. A fost lansată o monedă aniversară de argint, cu chipul marelui sculptor

Măsuri de securitate fără precedent la expoziţia dedicată lui Constantin Brâncuşi. A fost lansată o monedă aniversară de argint, cu chipul marelui sculptor

Muzeul de Artă din Timişoara a fost împânzit de jandarmi înarmaţi, maşini blindate şi agenţi de securitate. Totul pentru a asigura transferul operelor de la expoziţia lui Constatin Brâncuşi.

de Redacția Antena 3 CNN    |    30 Ian 2024   •   19:11

Expoziţia dedicată sculptorului Constantin Brâncuşi de la Muzeul de Artă din Timişoara s-a încheiat la capătul a patru luni în care a avut un număr record de vizitatori, peste 130.000, dublu faţă de estimările iniţiale.

Oamenii au stat la coadă pentru a vedea operele marelui artist. Evenimentul a fost organizat în cadrul programului Timişoara – Capitală Culturală Europeană.

În GALERIA FOTO de mai jos, puteți urmări imagini de la expoziţia dedicată lui Constantin Brâncuşi.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Muzeul de Artă din Timișoara a fost împânzit de jandarmi înarmați, mașini blindate și agenți de securitate.

Citește și: Denumirea corectă a Coloanei lui Brâncuși. Mulți români fac această greșeală

Totul pentru a asigura transferul operelor de la expoziția lui Constantin Brâncuși. La nici o zi de la închidere, autoritățile au fost mobilizate pentru ca piesele să ajungă în siguranță în țările de care aparțin.

Piesele de la expoziția Constantin Brâncuși au fost atent depozitate în cutii speciale și urcate în mașini blindate

"Expoziția s-a încheiat, lucrările se împachetează. Ele pleacă etapizat. E un flux secret prin care ele ies din muzeu și plecă în funcție de clauzele contractuale formulate cu instituțiile beneficiare", a spus directorul Muzeului de Artă Timișoara, Filip Petcu.

Pentru a nu exista incidente, jandarmeria din Timișoara a mobilizat zeci de echipaje care vor însoți transporturile în drumul lor spre Muzeu Pompieodu, de la Paris.

"Inspectoratul de jandarmi județul Timișoara, asigură paza transporturilor operelor de artă ale lui Brâncuși de la Muzeul de Artă Timișoara până la Nădlac.

Este o misiune importantă, nu doar pentru că valoarea este estimată la 500 de milioane de euro, ci și pentru importanța culturală pe care operele de artă le au în lume", a spus Purtătorul de cuvânt al jandarmeriei Timiș, Remus Mezincă.

Transportul pieselor de o valoare uriașă a costat organizatorii expoziției peste 2 milioane de lei.

Piesele din expoziție au fost supravegheate și în interiorul muzeului cu ajutorul unui sistem de securitate care a costat 2 milioane și jumătate de euro.

Cu prilejul încheierii expoziției-fenomen, cea mai amplă expoziție dedicată marelui sculptor în România, în ultima jumătate de veac, BNR a lansat o monedă de argint, în valoare de 10 lei.

Emisă într-un tiraj de 5.000 de exemplare, moneda are pe avers portretul marelui artist, iar pe revers clădirea Muzeului Național de Artă din Timișoara.

Începând de marți, 30 ianuarie 2024, aceasta va putea fi achiziționată prin sucursalele BNR din București, Timișoara, Iași, Cluj-Napoca, Craiova și Constanța, la prețul de 547,40 lei.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close