Antena 3 CNN High Tech Chinezii vor putea circula cu taxi fără șofer. Mașinile vin la comanda clientului printr-o aplicație

Chinezii vor putea circula cu taxi fără șofer. Mașinile vin la comanda clientului printr-o aplicație

masina
Maşină în trafic. Sursa foto: Getty Images (fotografie cu caracter ilustrativ)
de Redacția Antena 3 CNN    |    17 Iul 2024   •   19:16

Mașinile de transport fără şofer, care se conduc singure, sunt tot mai aproape de realitate. Luna aceasta, patru companii de taxiuri fără pilot din Shanghai au obținut permise de aplicare demonstrativă. În prezent, acestea sunt supuse unor teste și ajustări.

Se preconizează că, într-o săptămână, acestea vor fi disponibile pentru testare la fața locului de către cetățenii obișnuiți, iar întregul proces va fi gratuit.

Reporterii din China au experimentat în avans serviciul de transport cu mașina fără pilot. Au făcut comanda şi, după câteva minute de așteptare, a sosit mașina autonomă. După ce a urcat în mașină, pasagerul introduce un cod pin din patru cifre, primit anterior în aplicaţie, își pune centura de siguranță și face clic pe „Departure” pentru a merge la destinație.

Spre deosebire de modelul autonom care se află în prezent în Wuhan, autoturismele de transport fără personal din Shanghai au un ofițer de siguranță pe scaunul pasagerului din față pentru a face față oricăror situații de urgență.

Pe bancheta din spate, pasagerii pot vedea traseul și condițiile de trafic în timp real. Din experiența pasagerilor, călătoria este lină, iar manevrele precum întoarcerile în U și acțiunile evazive nu provoacă un disconfort vizibil pentru pasageri. Cu toate acestea, pot apărea ocazional situații neașteptate.

Pe parcursul întregului proces, autoturismul de transport de persoane fără pilot nu a schimbat benzile prea des. Răspunsul vehiculului la recunoașterea drumurilor interne, a drumurilor interne înguste și a pantelor a fost sigur și fără probleme.

Companiile de testare au declarat că vor face ajustări ale performanței vehiculului pe baza rezultatelor din teren.

Acesta este deja al doilea oraş din China care testează maşinile fără şofer pentru transportul public.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close