Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Una din şapte maşini second-hand din România are kilometrajul dat înapoi. Sfaturi utile pentru a ne feri de înşelătorii

Una din şapte maşini second-hand din România are kilometrajul dat înapoi. Sfaturi utile pentru a ne feri de înşelătorii

Claudia Popovici
2 minute de citit Publicat la 19:22 25 Aug 2023 Modificat la 22:36 25 Aug 2023
kilometraj
Una din şapte maşini second-hand din România au kilometrajul dat înapoi. Sfaturi utile pentru a ne feri de înşelătorii Sursa foto: Pixabay

Acest lucru implică, evident, costuri mai mari de întreținere pentru cumpărătorii care nu știu că odometrul a fost fraudat. Cel mai mare risc să pățiți acest lucru se întâmplă la cumpărarea de automobile de până în 24.700 lei, mai exact 15,4 % din mașinile care se vând la acest preț până la acest preț au avut kilometrajul dat înapoi.

La cele cu preț între 24.700 și 49.000 lei, 14% au kilometrajul fals și un procent de 10% dintre cele care se vând cu peste 222.000 lei.

Când vine vorba despre mașini care au suferit daune, raportul este invers. 40% dintre cele mai ieftine vorbim de cele până cu preț sub 24.700 lei, au fost implicate în accidente sau au avut avarii, în timp ce la mașinile scumpe, de peste 200.000 lei, procentul este mai mare și anume de 51%.

Adrian Mitrea, jurnalist în domeniul auto, a explicat paşii pe care trebuie să îi facem să nu fim păcăliţi atunci când cumpărăm o maşină second-hand .

"O verificăm temeinic. Ăsta este marele instrument sau marele, marea putere a cumpărătorului că o poate verifica atent. Iar astăzi, spre deosebire de cum era piața auto acum 10 ani, clientul are la îndemână mult mai multe resurse, în sensul în care există platforme de verificare a istoricului online, car vertical, auto dna.ro, Inspector auto.ro.

Acestea sunt cele trei platforme care fac cam același lucru și practic, cu o sumă relativ mică cheltuită pentru a verifica istoricul unei mașini, undeva până în 200 lei, poți să-ți faci o idee dacă acea mașină a avut kilometrajul măsluit în vreun fel sau poți să vezi cam ce fel de istoric de daunalitate a avut.

Sigur că acuratețea datelor nu este de 100% dar față de nimic, vom avea un cumpărător de mașină second hand acum 10 ani este mult mai bine cu aceste instrumente pe care le avem acum.

Dacă mașina este cumpărată de la o persoană fizică, cu adesea se întâmplă, nu ai cum să-l tragi la răspundere, realist vorbind, pe acel individ, acea persoană, pentru că ar trebui cumva să poți să faci dovada că el este cel care a umblat la kilometri, dar poate și el la rândul lui un cumpărător de bună credință și kilometraj a fost dat înapoi înainte de a cumpăra el mașina și practic nu ai cum să ai acces la aceste tipuri de informații, la aceste date, cel puțin deocamdată.

Deci, dacă cumperi de la o persoană fizică, instrumentele tale legale sunt aproape zero. Dacă în schimb, cumperi mașina de la o firmă și cu cât firma este mai prestigioasă, cu atât se va preta mai puțin la a face astfel de intervenție asupra kilometrajului.

Atunci da, e acel certificat de vânzare stipulează și un anumit număr de kilometri și o anumită calitate a vehiculului și în felul ăsta, pe cale juridică, cu un avocat, să zicem că ai putea să obții ceva despăgubiri dacă mașina vândută nu a fost una conformă, dar chiar și așa, cu mare greutate și oricum, tu cumperi o mașină ca să te folosești de ea și să fie o mașină care să ai încredere, nu una care să se ducă prin tribunale", a spus Adrian Mitrea, jurnalist în domeniul auto, la Antena 3 CNN. 

×
x close