144.000 de civili şi 1.844 de militari ucraineni s-ar fi predat. Imaginile cu soldaţii ucraineni capturaţi sunt difuzate încontinuu pe toate canalele, iar în oraş, cecenii duc în continuare lupte de gherilă.
În acelaşi timp, Ministerul Apărării din Federaţia Rusă a difuzat documente ce datează din 1.943, care ar conţine dovezi ale atrocităţilor invadatorilor nazişti comise în acele vremuri. Pretextul şi motivul invocate de ruşi pentru aceleaşi atrocităţi comise astăzi.
În octombrie 1941, oraşul a fost capturat de forţele germane. Pe 20 octombrie, la periferie, naziştii au executat între 9.000 şi 16.000 de evrei. Oraşul număra, înainte de al doilea Război Mondial, o populaţie de aproximativ 227.000 de locuitori. În septembrie 1943, Armata Rusă l-a eliberat.
În doi ani, numărul locuitorilor ajunsese la 85.000. Muriseră zeci de mii de oameni şi alte zeci de mii se refugiaseră din calea invaziei naziste. Sunt realităţile unei istorii trăite acum 80 de ani, de bunicii celor care azi aşteaptă să fie eliberaţi din ambuscada ordonată de Putin în oraşul-port. O istorie pe care Putin o foloseşte acum ca să-şi justifice ordinul.
Mariupol. Ziua 58 de Iad şi de foc
Documentele publicate astăzi de Ministerul Apărării din Federaţia Rusă sunt dovezi ale eliberării Mariupolului de nazişti. Sunt rapoarte ale militarilor URSS care au participat la eliberarea din 1943. La 79 de ani distanţă, Vladimir Putin "continuă" denazificarea. Iar principalul propulsor al ideilor sale este controversa creată în jurul Batalionului Azov, ultimul bastion al rezistenţei ucrainene în Mariupol.
Creat în 2014, după anexarea forţată a Crimeei, Batalionul a devenit cunoscut după ce o parte dintre membrii săi au fost acuzaţi de tortură şi crime de război în Donbas. Regiune prorusă în mare parte, cu excepţia Mariupolului.