Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Mari duhovnici ai României | Părintele Dumitru Stăniloae, ultimele cuvinte înainte de a muri: "Scoate-ne de aici, Doamne!"

Mari duhovnici ai României | Părintele Dumitru Stăniloae, ultimele cuvinte înainte de a muri: "Scoate-ne de aici, Doamne!"

Mădălina Ignat, Ioana Mircea
2 minute de citit Publicat la 19:50 30 Apr 2024 Modificat la 19:24 02 Mai 2024

Părintele Dumitru Stăniloae a fost traducătorul Filocaliei și cel mai mare teolog al secolului XX din întreaga lume, așa cum îl descriu nume importante din biserica ortodoxă.

Părintele Stăniloae, un simbol al rezistenței prin credință, este propus spre canonizare. Profesor de teologie, filosof, ziarist și traducător, părintele Dumitru Stăniloae a fost una dintre personalitățile marcante ale Ortodoxiei. 

"Promovarea operei părintelui Dumitru Stăniloae înseamnă un exercițiu teologic și duhovnicesc care aduce roade. În mod cert din punct de vedere teologic, cea mai strălucitoare este personalitatea părintelui Dumitru Stăniloae.

Citind și o pagină din reflecția părintelui, de exemplu despre iubirea Sfintei Treimi ești marcat, ești profund influențat, pus pe gânduri în modul cel mai fertil. Crește și în tine ceva cu adevărat foarte frumos ceea ce e posibil datorită purității gândirii părintelui Stăniloae. Puritate înseamnă sfințenie", a spus Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al Patriarhiei Române.

A fost închis cinci ani de Securitate pentru ideile sale

Solida cultură teologică și de misiune socială și le pune în valoare la Telegraful Român și revista Gândirea. In 1958, când comuniștii încep un nou val de arestări, părintele Dumitru Stăniloae este și el închis pentru 5 ani pentru predicile și ideile sale teologice.

"Părintele Dumitru Stăniloae este ridicat de securitate. Sunt anchetate manuscrisele părintelui si a rămas celebră zicala Securității: cât de mult a putut să scrie acest om! O parte din ele au fost recuperate însă unele obiecte nu s-au mai întors.

Din detenția regimului totalitar ateu a mers să lucreze la Mănăstirea Antim din București unde scria nenumărate articole pe care o perioadă îndelungată le-a semnat cu pseudonim. Ulterior, a fost recuperat ca și cadru didactic în facultatea de Teologie Ortoxoxă, acolo unde se cuvenea să fie și unde a luminat nenumărate minți ale teologilor și slujitorilor bisericii noastre", a spus Sorin Vasile Tăncău, paroh la Biserica Sfântul Gheorghe Vechi.

După ieșirea din închisoare, părintele Stăniloiu a lucrat vreme de 45 de ani la cea mai importantă parte a operei sale teologice: traducerea lucrării Filocalia. De altfel, în viziunea duhovnicului, Filocalia se adresează tuturor. Un manual de credință, o operă duhovniceasca care a schimbat viața celor care au citit-o.

Părintele Dumitru Stăniloae obișnuia să aibă invitați la masă dintre credincioșii bisericii

În preajma părintelui Stăniloae se adunau oameni marcanți ai acelor vremuri însă nici credincioșii de rând nu erau nesocotiți.

"Nenumărați oameni spun că după Sfânta Liturghie obișnuia să aibă invitați la masă dintre credincioșii bisericii. Avea niște fotolii albe și din mărturia părintelui care l-a cunoscut, un ierarh al bisericii noastre care venea des aici și care a trecut la Domnul, scaunele erau doar pentru invitați, a povestit Sorin Vasile Tăncău.

Astăzi, Biserica Sfântul Gheorghe Vechi păstrează vie amintirea părintelui. Casa în care a locuit a devenit muzeu, o oază de liniște.

Părintele Dumitru Stăniloae a trecut la cele veșnice la vârsta de 90 de ani, vorbind cu sfinții. Unica sa fiică, Lidia Stăniloae, a relatat ultimele cuvinte rostite de marele dogmatist român înaintea adormirii. "Să ieșim de aici, să ieșim de aici, să ieșim de aici. Scoate-ne de aici, Doamne!

×
x close