Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Marcel Ciolacu, declarații după semnarea acordului de înțelegere dintre România și Turcia: ”Este un mare pas înainte”

Marcel Ciolacu, declarații după semnarea acordului de înțelegere dintre România și Turcia: ”Este un mare pas înainte”

Premierul Marcel Ciolacu a făcut declarații din Turcia, după semnarea acordului de înțelegere dintre România și Turcia, privind călătoriile doar cu actul de identitate.

de Redacția Antena 3 CNN    |    21 Mai 2024   •   19:28

În cursul zilei de marți, 21 mai, premierul Marcel Ciolacu a efectuat o vizită oficială în capitala Turciei, împreună cu o delegație de 11 miniștri.

Prim-ministrul României s-a întâlnit cu președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan. În urma discuțiilor pe care le-au purtat, cei doi oficiali au încheiat mai multe acorduri în domenii precum securitate socială, IMM-uri, turism sau urbanism.

Unul dintre acorduri se referă la faptul că românii vor putea călători doar cu buletinul, practic, nu vor mai avea  nevoie de pașaport atunci când vor merge în vacanțe în Turcia.

Astfel, premierul Marcel Ciolacu a susținut un discurs în cadrul unei conferințe de presă, cu privire la acordurile care au fost încheiate.

”Mă bucur să fiu la Ankara, alături de colegii mei din Guvernul României, și vreau să îi mulțumesc domnului președinte Erdogan pentru această invitație. 

Cu siguranță, astăzi asistăm la cel mai important moment în relația dintre România și Turcia de la stabilirea Parteneriatului Strategic dintre țările noastre în 2011. Și spun acest lucru, pentru că, prin formalizarea Consiliului de Cooperare Strategică la Nivel Înalt, am putut practic să organizăm prima ședință comună de guvern dintre România și Turcia”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

”Suntem onorați că România își capătă astfel locul binemeritat și este recunoscută oficial ca o țară de interes principal pentru Turcia”

Este un mare pas înainte, un pas care va apropia și mai mult statele și națiunile noastre, atât în plan strategic, cât și economic și social. Și aici aș vrea să îl felicit pe domnul președinte Erdogan pentru această inițiativă! 

Suntem onorați că România își capătă astfel locul binemeritat și este recunoscută oficial ca o țară de interes principal pentru Turcia. 

De altfel, președintele Erdogan este un lider cu viziune care a știut întotdeauna care îi sunt prietenii adevărați. Iar România a răspuns pe măsură, astfel încât astăzi vorbim de Turcia ca fiind principalul nostru partener economic pe care îl avem în afara UE, de unul dintre aliații noștri cei mai importanți în NATO, un partener strategic în plan regional și un bun vecin și prieten. 

Și insist pe ideea de prietenie, pentru că dincolo de orice, cred că asta a legat cel mai mult națiunile noastre de-a lungul timpului. Atunci când a fost nevoie, România a răspuns prezent și a fost alături de Turcia. 

Anul trecut, după acel cutremur cumplit, românii au fost aici din primele clipe și au ajutat la salvarea de vieți omenești. Astfel de momente de solidaritate profundă ne aduc astăzi în punctul de a vorbi despre o dezvoltare fără precedent a relațiilor dintre statele noastre. 
Doamnelor și domnilor, 

Vreau să îi mulțumesc, la rândul meu, președintelui Erdogan pentru gestul deosebit pe care l-a făcut față de cetățenii români. Prin decizia de astăzi, românii care vor dori să călătorească în Turcia o vor putea face doar cu buletinul, nemaifiind nevoie de pașaport. Știm foarte bine că mulți români preferă Turcia ca destinație turistică și cred că acest lucru va ajuta foarte mult. 

În al doilea rând, o altă decizie foarte importantă de mare impact pentru fermierii români se referă la reluarea exporturilor și tranzitului cu carne și animale vii în Turcia. Este o oportunitate uriașă pentru producătorii români de a avea acces la o piață imensă, dar în același timp vor putea stabili rute comerciale solide și cu alte zone de interes din regiune și Orientul Mijlociu. 

Avem nevoie de astfel de măsuri pentru a ne atinge obiectivele ambițioase pe care ni le-am propus în plan economic. Am depășit anul trecut 10 miliarde de dolari în ceea ce privește schimburile economice, dar împreună ne-am stabilit o țintă ambițioasă de 15 miliarde de dolari pe care să o bifăm în următorii ani”, a transmis premierul Marcel Ciolacu.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close