Noua echipă de șoc, cum este numită pe holurile Ministerului Finanțelor, ar urma să verifice contractele primăriilor şi dacă descoperă ceva supraevaluat se vor lua imediat măsuri. Deocamdată nu este clar care sunt aceste măsuri, pentru că "echipa de șoc" este doar la nivel de proiect.
Ministerul Finanțelor Publice a primit undă verde pentru o echipă nouă care va verifica toate contractele care au un cost de peste 20% față de prețul mediu și care au fost încheiate de toate primăriile din țară. Deocamdată însă, echipa se va concentra doar pe câteva zone. Vorbim aici despre contracte din domeniul sănătății, educației și asistenței sociale.
Echipa de şoc, undă verde pentru a vâna primăriile din România
În aceste domenii, contractele care sunt mai scumpe de 20% față de prețul mediu, vor putea să fie verificate de echipa Ministerului Finanțelor. Aceste controale vor putea să fie derulate până în 2025. Până atunci rămâne în vigoare acest proiect pilot și totodată vor decide atunci autoritățile dacă vor extinde și pentru alte domenii.
Problema este că o instituție care face asta deja există. Se numește Curtea de Conturi și verifică de foarte mulți ani constant contractele pe care instituțiile publice le semnează, iar atunci când apar nereguli sesizează procurorii, chiar dacă de multe ori demersul este sortit eșecului, pentru că dosarele penale se pierd prin sertarele Parchetului.
Reacţie primar Drobeta Turnu Severin: "Din punctul meu de vedere, e o prostie"
O nouă instituție nu ar face decât să crească birocrația, cred primarii.
"Din punctul meu de vedere, e o prostie. În primul rând, noi avem alte instituții care ne controlează. Nu ne mai trebuie încă un control în plus fiind el chiar și de la Finanțe. Aceste lucruri cu contracte mai mici, mai mari, sunt relative. Adică poate să nu vină nimeni, de exemplu, la o licitație sau să vină un singur ofertant și a doua oară să vină şi să fie poate prețul mai mare decât cel de pe piață", spune Marius Screciu, primar Drobeta Turnu Severin.
Reacţie primar Niculeşti: "Poate da naştere la abuzuri"
Primăriile din țară sunt deja controlate de câteva zeci de instituții pentru fiecare aspect al activității lor. Edilii consideră că noua echipă de la Ministerul de Finanțe nu transmite decât mesajul că toți sunt considerați hoți.
"Chestiunea lăsată așa ambiguu, cred că ar putea da naștere la abuzuri din partea acelei instituții care face acest control", spune şi Daniel Soare, primar Niculeşti.
Potrivit unor surse, pentru a crește încasările și a combate evaziunea fiscală, inspectorii din Ministerul Finanțelor ar putea primi un procent din suma recuperată de la autoritățile locale. Aceste bonusuri ar urma să fie incluse în noua lege a salarizării bugetare.