Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Cum arată brânza care nu a văzut vreodată laptele. Am testat mai multe sortimente de brânză din piețe și supermarketuri, iar rezultatele sunt îngrijorătoare

Cum arată brânza care nu a văzut vreodată laptele. Am testat mai multe sortimente de brânză din piețe și supermarketuri, iar rezultatele sunt îngrijorătoare

Roana Rotaru
1 minut de citit Publicat la 19:09 14 Iul 2021 Modificat la 12:24 16 Iul 2021
o_1fais8uut1f4jdmvgs13jg1no6b.jpg
Sursa foto: Pixabay.com

Autorităţile spun că fac controale, dar nu au cum să-i prindă pe toţi comercianţii înşelători, pentru că sunt prea mulţi care profită de buna-credinţă a cunsumatorilor.

Reporterul Antena 3 Roana Rotaru și-a propus astăzi să afle, pentru News Hour with CNN, ce conțin brânzeturile. Pentru asta a cumpărat mai multe sortimente de brânză pe care le-a dus să fie analizate de specialiștii ICA.

"Vrem sa aflam daca aceste produse sunt facute din lapte sau mai degraba din grasimi de origine vegetala cum ar fi uleiul. Ne-am aprovizionat atât din pieţele agroalimentare din Bucureşti, cât şi din supermarket", a explicat Roana Rotaru.

După ce a dat o raită prin piață și s-a aprovizionat corespunzător, Roana a înmânat probele spre analiză  inginerilor de la Institutul de Cercetări Alimentare. Ei au misiunea de a afla dacă grăsimea din brănză este de origine animală sau vegetală.

Iar rezultatele au fost surpinzătoare. O proba de telemea de vacă din piaţa Domenii din Capitală, pe care aşa zisul producător din Sebeş o pomova ca fiind făcută 100% din lapte, nu prea a văzut de fapt laptele.

Una dintre probe a fost o mare supriză neplacută. Producatorul respectiv sau vanzatorul ne-a oferit o telemea fără grăsime din lapte, grăsimea respectivă fiind înlocuită cu grăsime vegetală, cu o margarină. Aşa-zisul producător din Sebeş care vinde la piaţă brânză despre care spune că este sută la sută naturală şi făcută după reţete tradiţionale, neagă că produsele sale nu ar fi de calitate.

Conform reglementărilor în vigoare, dacă sunt etichetate corect, specialităţile din grăsimi vegetale care imită brânza pot fi comercializate fără probleme. Este ilegal, însă, să fie scoase la vânzare subproduse promovate mincinos ca fiind naturale şi tradiţionale.

Chiar dacă specialităţile care imită brânza au preţurile mai accesibile, specialiştii atrag atenţia că de fapt aceste produse sunt aproape la fel de grase precum margarina sau untul. Cei care au probleme de sănătate şi consumă o imitaţie de brânză riscă să se îngraşe sau să se îmbolnăvească şi mai tare.
 

Reprezentanţii ANSVSA susţin că fac controale şi dau amenzi. Admit, însă, că nu reuşesc să-i prindă pe toţi cei care comit astfel de fraude şi pun în pericol sănătatea consumatorilor. Am cerut un punct de vedere şi de la Protecţia Consumatorului, responsabili să se asigure că produsele sunt etichetate corect.

Urmăriţi un nou episod al campaniei "MANCARE LA TESTARE" difuzat la News Hours with CNN:

Află cum poţi recunoaște produsele care imită brânzeturile

×
x close