Mai multe ajutoare vor fi eliminate în 2024. De exemplu, nu se vor mai acorda vouchere pentru energie, acel ajutor de 1.400 de lei pentru facturi. În schimb, se acordă bani pentru pensii. În luna ianuarie, pensiile ar trebuie indexate la rata inflației. La o pensie de 1785 de lei, majorarea de 13,8% înseamnă o nouă pensie de 2.031 de lei, cu 246 de lei în plus.
"Ca și putere de cumpărare, pensionarii pierd. Din ianuarie, le crește pensia, dar cu 13,7% și nu cu 16,7 % cât a fost inflația în 2022. Pensionarii au pierdut la un sfert din puterea lor de cumpărare", a declarat Cristian Păun, analist economic.
De asemenea, și alocațiile ar urma să fie indexate cu rata inflației, majorare care ar aduce doar un leu în plus pe zi copiilor. Salariul minim ar putea rămâne la același nivel. Salariul minim net a cescut în luna octombrie cu 181 de lei.
Citește și: Târgul Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii s-a deschis la Craiova
"181 de lei este nimic. Gândiți-vă cât de mult te costă să mergi acum la cumpărături în condițiile în care prețurile au continuat să crească. Doar statul a câștigat", a declarat Adrian Negrescu, analist economic.
Veștile pentru anul viitor nu sunt îmbucurătoare
"Prețuirile vor crește și în 2024, ca urmare a creșterii taxelor și impozitelor, a TVA-ului. În momentul în care se anunță majorări de salarii și pensii, piața reacționează, iar prețurile vor crește foarte mult", a precizat Gheorghe Ialomițianu, fost ministru al Finanțelor.
Aproximativ 1,5 milioane de români trăiesc cu salariul minim pe economie.