Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Mafia zahărului ucrainean din România | Suntem cel mai mare importator ilegal din UE. Ministrul Agriculturii dă vina pe alte instituții ale statului

Mafia zahărului ucrainean din România | Suntem cel mai mare importator ilegal din UE. Ministrul Agriculturii dă vina pe alte instituții ale statului

Sabrina Preda, Sergiu Cora, Ioana Mircea
2 minute de citit Publicat la 19:20 07 Mar 2024 Modificat la 19:20 07 Mar 2024

Afacerea zahărului ucrainean îmbogăţeşte băieţii deştepţi şi descurcăreţi ai României. Importăm pe bandă rulantă, iar asta ne clasează pe primul loc în Uniunea Europeană.

În timp ce, fermierii şi producătorii de la noi se declară învinşi şi sunt la un pas de a pune lacătul pe uşă. Ce face Guvernul în acaestă situaţie? La nivel declarativ, susţine producătorii autohtoni.

Concret, ministerul Agriculturii a emis o ordonanţă prin care interzice aceste importuri. Dar este doar una dintr-un şir de instituţii care pot stopa fenomenul. Iar legea este ocolită în fiecare zi fără ca nimeni să fie tras la răspundere. 

România nu poate acoperi din producţia proprie necesarul de consum care este de aproape 400 de mii de tone pe an, dar nu este nici legal ca el să aducă zahăr din Ucraina. Singurii care pot să o facă, conform unei Ordonanţe de Urgenţă din decembrie, anul trecut, sunt cei care se ocupă de producţia şi procesarea zahărului şi deţin o licenţă de import.

"Am discutat cu omologul ucrainean, în momentul de faţă nu va mai exporta zahăr din Ucraina decât pe societăţile pe care noi le licenţiem la ministerul Agriculturii.

Din punct de vedere al celorlalte instituţii care verifică practic acest tranzit către alte state din UE şi apoi vin pe import intracomunitar, cred ANAF-ul şi vama ar trebui să acţioneze mult mai drastic", a spus Florin Barbu, ministrul Agriculturii pentru Antena 3 CNN.

România şi românii pierd pe toate părţile. Dar sunt oameni în stat cu putere de decizie care ori nu doresc ori au interese ascunse şi pur şi simplu nu mişcă nimic pentru ca lucrurile să se pună în ordine.

"Lovitura dură nu este doar pentru mine, pentru că eu mâine închid fabrica, o tai la fier vechi, îmi recuperez investiția, lovitura dură este pentru fermieri, gândiţi-vă că sunt 500 de fermieri cu 8.800 de hectare, aceştia se bazează pe cultura de sfeclă.

Mai mult decât atât, statul român pierde zi de zi TVA-ul pe care nişte firme ale unor băieţi deştepţi din România au găsit să facă acest trick. Merg cu tirurile până în Bulgaria sau Ungaria plătesc acolo TVA-ul şi pun marfa înapoi în aceeaşi zi în România", a spus Mihaela Neagu, administratorul Fabricii de zahăr Bod.

×
Etichete: zahar Ucraina
x close