Antena 3 CNN Actualitate Social Locuri de muncă pentru deținuți. Motivul pentru care firmele vor oameni din penitenciare

Locuri de muncă pentru deținuți. Motivul pentru care firmele vor oameni din penitenciare

inchisoare
Firmele vor să angajeze oameni din penitenciare / Sursa foto: Getty Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    31 Iul 2024   •   20:09

Mulți dintre deținuții din penitenciarele din România sunt dispuşi să lucreze pentru orice firmă îi angajează, iar asta se întâmplă deja în Ploieşti. Firmele care angajează deţinuţi nu plătesc asigurări de sănătate, asigurări sociale sau fond de şomaj, iar paza şi hrana sunt asigurate de către cei de la penitenciar. Ministrul Justiţiei chiar îndemna recent mediul de afaceri din România, care se află în căutarea de forţă de muncă, să apeleze la această soluţie.

Din 2022, 40 de deţinuţi cu regim deschis de la Penitenciarul Ploieşti au posibilitatea de a munci în timpul sentinţei. Activităţile le aduc mai multe beneficii: un salariu, posibilitatea de a avea mai multe vizite, dar şi condiţii de cazare mai bune, aceştia stând într-un spaţiu special amenajat.

Pe lângă vizite, aceștia au posibilitatea de a vorbi telefonic cu cei dragi.

„În fiecare săptămână vorbesc acasă, sâmbăta sau duminica. Este foarte importantă având în vedere că de multe ori nu se poate veni in vizită”, spune un deținut. 

Faptul că primesc oferte de muncă din partea firmelor reprezintă pentru deținuți o oportunitate inedită pentru reintegrarea lor în societate.

„Eu sunt la interior, mă ocup cu curtea, curățenia, măturat gazonul, spălătorie, bloc alimentar. Suntem respectați”, spune un alt deținut.

Alții susțin că astfel de oferte reprezintă un pas important în privința acomodării în societate.

„Este un avantaj pentru noi, e vorba de acomodarea în societate”, mărturisește un alt deținut.

Un deținut câștigă între 23 și 30 de lei pe oră

Mai mult, datorită muncii depuse, în momentul eliberării, vor pleca din peniteciar cu bani în buzunar.

„Din banii pe care îi primesc, 10% sunt introduși într-un fond pe care nu-l poate accesa decât la eliberare, astfel încât, în momentul în care pleacă din penitenciar să aibă un mic sprijin”, a declarat Valentin Matei, director Peniteciarul Ploiești.

Pentru fiecare oră de muncă lucrată, în funcție de turele de zi sau de noapte, un deținut câștigă între 23 și 30 de lei pe oră, iar în weekend 46 de lei.

×
Citește mai multe din Social
» Vezi toate știrile din Social
Cele mai noi știri
Parteneri
x close